De ontwikkelingssprongen van onze peuter

26 september 2021Tamara

De laatste weken maakt Remus heel grote sprongen en dat is echt heerlijk om te mogen zien. En ook al zit hij een beetje met een achterstand, het is leuk om hem te zien ontwikkelen en bepaalde zaken te kunnen doen. We zijn zo trots op de ontwikkelingssprongen van onze peuter!

De ontwikkelingssprongen van onze peuter

Het leek erop dat Remus een beetje stagneerde, maar niets is minder waar. Hij kreeg niet alleen een groeispurt, maar ook een ontwikkelingsspurt. En ook al zit hij een beetje met een achterstand, het is leuk om hem te zien ontwikkelen en bepaalde zaken te kunnen doen, ook al zou hij dat volgens de gemiddelde groeicurves al veel eerder moeten kunnen.

Uiteindelijk is het belangrijk om je kind tijd te geven en jezelf eraan te blijven herinneren dat elk kind ontwikkelt op zijn eigen tempo. Dat kan dus sneller of net trager gaan dan het gemiddelde en daar is helemaal niets mis mee.

De ontwikkelingssprongen van onze peuter

Zelf willen eten

Het ziet ernaar uit dat we toch verblijd worden met de zelf-fase. We hebben er een tijdje op moeten wachten, maar ze is er nu wel degelijk. Ook al praat hij nog niet, hij maakt wel duidelijk dat hij degene is die de lepel vast houdt, zelf wil scheppen en zelf in zijn mond wil stoppen. Een ongelooflijke knoeiboel, maar heerlijk om hem zo bezig te zien. Het doet mij zoveel plezier hem dat te zien doen!

De ontwikkelingssprongen van onze peuter

Proeven

Vers fruit bleef lange tijd een absolute no-go, maar intussen proeft hij meer en meer. Oké, het fruit moet nog geplet worden, maar het is toch al een ongelooflijke sprong met een paar weken geleden. Remus eet niet graag stukjes fruit, zijn middagmaaltijd is nochtans wel uit stukjes. Iets met gewoontes, zeker?

Tekenen

Remus had tot voor kort geen interesse in tekenen of schilderen. Als we al eens probeerden, ’tekende’ hij door op onze hand te duwen als we een potlood vast hebben. Maar opeens nam hij zijn magneetbordje en begon hij uit zichzelf te tekenen! Ennnn ook te wissen! Het was nochtans al een tijdje geleden dat we het demonstreerden, maar hij zal het toch onthouden hebben.

Beter luisteren

Ik heb lang zitten twijfelen of Remus niet luistert omdat hij niet wilde luisteren of simpelweg omdat hij het niet begreep. Nu lijkt het erop dat hij echt heel goed luistert en snapt wat ik zeg. Als ik ‘nee’ zeg, luistert hij vaak wel. Natuurlijk niet altijd, want hij is en blijft een tweejarige die zijn grenzen wil aftasten. Ook als ik andere dingen zeg, zoals “Ga naar je stoel” of “Wil je een koeke” lijkt hij het meer en meer te begrijpen. Zo leuk!

Mama – papa

Praten zit er voorlopig nog niet in, maar hij is de laatste tijd erg expressief. Hij zegt geen woorden, maar zijn geluidjes zijn zo veelbetekenend. Hij giert als hij blij is. Als hij boos is, is hij echt aan het neuten. Enzovoort. Ook mamama en papa komen steeds meer uit zijn mond en het lijkt erop dat het bewust is, al is dat niet altijd het geval.

Meer variatie in zijn spel

Alles laten draaien, dat is de grootste liefde van Remus. Ballen en tolletjes, meer heeft hij niet nodig. De laatste tijd zou hij al eens durven stapelen (ofja, eerder afbreken), blokjes in bakken doen en dingen geven. Dat is heel leuk om ook die interactie met hem te kunnen aangaan!

De ontwikkelingssprongen van onze peuter

De ontwikkelingssprongen van onze peuter kunnen inderdaad evengoed geschreven zijn voor een éénjarige, maar ik laat het niet aan mijn hart komen. Remus doet het zo goed en wij zijn zo trots op elke mijlpaal!

Comments (16)

 • Saskia

  7 oktober 2021 at 07:44

  Alleen maar mooi dat hij zo vooruitgaat. Daar mag je zeker trots op zijn! <3

  1. Tamara

   26 oktober 2021 at 10:19

   Dat ben ik zeker! 🙂

 • Anne

  6 oktober 2021 at 08:07

  Tof om te zien dat hij ineens zo’n ontwikkelingssprongen doormaakt. Dat geeft moed en maakt blij 🙂

  1. Tamara

   6 oktober 2021 at 17:09

   Oh, wat een leuke reactie! Dank je wel! 🙂

 • Giovanna Jansen

  27 september 2021 at 22:07

  Wat heerlijk dat hij op zo veel gebieden sprongen vooruitgaat! Lekker van genieten samen!

  1. Tamara

   6 oktober 2021 at 17:08

   Dank je!

 • Robin Schrijvers

  27 september 2021 at 18:43

  Haha ma zo cool 😄 Moet echt heerlijk zijn om hem zo te zien opgroeien! Ik denk dat alle aspecten gewoon supercool moeten zijn! Jullie doen dat goed 🥳

  1. Tamara

   6 oktober 2021 at 17:08

   Merci! ’t Is inderdaad echt fijn om er zo stil bij te staan, zeker omdat het niet altijd evident is. 🙂

 • Irene

  27 september 2021 at 15:21

  Oh das zo tof he als je ze ziet ‘groeien’! Ik geniet daar ook enorm van. Kan me voorstellen dat het voor jou ook enorm fijn is om te zien. Ik heb van’t weekend ook nog zo’n schortje gekocht voor die knoeiboel aan tafel!

  1. Tamara

   6 oktober 2021 at 17:08

   Zo’n shortje is echt fijn en doen we regelmatig aan! Het handige is ook dat het niet per se in de was moet, doordat het niet echt stof is. Win win! En het is inderdaad heel fijn hem te zien ontwikkelen op zijn eigen tempo. 🙂

 • Kaylin

  27 september 2021 at 12:37

  Alleen maar leuk dat Remus groeit en bloeit. Zo’n schortje om te eten zoals op de foto is vast een handige oplossing als je over een knoeiboel spreekt.

  1. Tamara

   27 september 2021 at 12:51

   Ja, doordat hij met een achterstand zit, ben je als ouder ook ‘extra’ blij met de vooruitgang! 🙂

 • Audrey

  27 september 2021 at 09:56

  Wat moet het heerlijk zijn om deze ontwikkelingen te zijn bij Remus! Niet vergelijken, maar gewoon genieten van de vooruitgang die hij boekt.

  1. Tamara

   27 september 2021 at 12:51

   Dat probeer ik, al is dat niet altijd evident. Maar het is inderdaad heerlijk om te zien. 🙂

 • Moederschip

  26 september 2021 at 20:03

  Geweldig dat hij zo vooruitgaat!

  1. Tamara

   27 september 2021 at 12:51

   Jaaa, vind ik ook! Dank je! 🙂

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Prev Post

Yays en nays #2

2 september 2021

Next Post

Ik ben niet zo te vinden voor die bodypositivity

2 oktober 2021