Ik ben geen expert, verre van. Maar ik ben wel expert in dingen fout hebben, zoals mijn vroegere beeld over autisme. Autisme is heel breed en ik heb zelf mijn eigen denken moeten bijstellen. Die kinderen leren ons toch zoveel, elke dag opnieuw. Hier lees je over mijn misvattingen bij mensen met autisme.

Vroeger had ik zo’n Rainman beeld bij mensen met autisme: heel veel structuur en regelmaat nodig, socially awkward en heel erg slim. Heel geboeid door één interesse. Dat beeld klopt niet, of toch niet helemaal. Dat beeld licht maar een klein deel uit van de mensen met autisme (en grotendeels mannen). Ons zoontje beantwoordt alvast dat beeld niet en daarom ben ik eens gaan nadenken over bepaalde misvattingen bij mensen met autisme die ikzelf had.

Mijn misvattingen

Ze zijn asociaal

Sommige wel (daarvoor hoef je trouwens geen autisme te hebben, want ik ben zelf ook niet bepaald de sociaalste), maar anderen zijn net het tegenovergestelde en zijn dus heel erg sociaal. Omdat Remus nog niet echt communiceert, kan ik niet zo goed inschatten of hij sociaal is of niet.

Ze zijn eenkennig

Remus is dat alleszins niet, die zou met gelijk wie meelopen. Hij gaat heel gemakkelijk hulp vragen aan mensen die hij niet kent. Onlangs gingen we zwemmen en Remus wou op de glijbaan en hij nam gewoon de hand van een random 14-jarige en die ging dan met Remus mee naar de glijbaan. Super grappig. Gelukkig vinden de meeste mensen dat leuk. Remus is vooral aangetrokken tot mannen, dat is echt wel zijn voorkeur.

Ze zijn superslim

Ook dit is een misvatting. Sommige zijn heel intelligent, maar ik las eens dat 45% ongeveer zwak begaafd is. Dat is bijna de helft. Maar ik ben kritisch en vraag me daarbij af of die studies geen vertekend beeld geven. Want wanneer je belemmerd wordt door autisme kom je niet gemakkelijk tot leren. Als dat niet gestimuleerd wordt, kan ik me voorstellen dat je snel de stempel van zwakbegaafdheid krijgt. Nu, de hoogbegaafde autisten zijn echt wel in de minderheid.

Ze slapen slecht

Ik vermoed dat er veel zullen zijn die slecht slapen. Maar Remus slaapt als een roosje. Al sinds 6 maanden slaapt hij het klokje rond. Het is wel even spannend geweest met zijn peuterbedje maar uiteindelijk hebben we een omgeving kunnen creëren die paste voor Remus. Dat was niet zo gemakkelijk, maar is gelukkig wel gelukt. Hij heeft aan twee jaar wel een periode gehad waar hij moeite had met inslapen, maar ik hoorde toen dat dit gewoon normaal peutergedrag is.

Ze zijn overgevoelig

Toegegeven, de meerderheid is eerder gevoelig aan prikkels. Maar een minderheid zoekt net prikkels op. Remus is een prikkelzoeker, hij houdt enorm van het sensorische. Enkel drukte en lawaai dicht rond hem is moeilijk voor hem, zoals een feestje. De kermis vindt hij bijvoorbeeld dan weer heel erg leuk. Remus is eerder ondergevoelig, waardoor hij prikkels opzoekt in plaats van ze vermijdt.

Autisme is een mannending

Wetenschappers beweren dat er vier keer zoveel autisme is bij mannen als bij vrouwen, maar ook dit lijkt me een verouderde gedachtengang. Ik denk dat autisme bij vrouwen anders tot uiting komt, waardoor er vaak geen of een foute diagnose gesteld wordt. Ik weet natuurlijk niet zeker of dit een misvatting is, maar het is zeker iets om bij stil te staan. Omdat Remus autisme heeft, heb ik me beginnen afvragen of ik misschien ook autisme heb. Nu verdiep ik mij in wat lectuur rond autisme bij vrouwen. Heel interessant.


Ken jij nog bepaalde misvattingen bij mensen met autisme?