Onderzoeken bij COS

24 januari 2022Tamara

Remus is aangemeld voor onderzoeken bij COS, oftewel het centrum voor ontwikkelingsstoornissen. Dit onderzoek bestond uit 4 testen en ik wil er graag open over communiceren, want zelf vond ik er bitter weinig informatie over en zelf weet ik graag waaraan ik mij mag verwachten.

Een tijdje geleden hadden we ontdekt dat Remus anders is en hebben we hem aangemeld bij het centrum voor ontwikkelingsstoornissen. En wat een geluk dat we dat toen meteen gedaan hebben, want enkel kindjes onder de 2 jaar mogen aangemeld worden. Remus was toen net geen 2. Hij is jarig op 29 juni en we schreven hem in op 18 juni, oef. Toen communiceerden ze een wachttijd van 9 maanden, maar het waren er uiteindelijk 7 geworden.

Remus

Onderzoeken bij COS – dag 1

Ontwikkelingsonderzoek – IQ onderzoek

Ik had best veel stress voor deze dag, want het was de eerste dag en er kon zoveel fout gaan: file onderweg, te laat, Remus te moe, Remus niet op zijn scherpst, ik vind de weg niet,… Het is 45 minuten rijden, maar ik rekende voor het zekerste anderhalf uur. Gelukkig maar want ik plofte me uiteindelijk in de wachtzaal bij COS slechts 10 minuten voor de afspraak. De afspraak was ook om 15 uur, Remus is 2,5 en net schoolgaand, dus 15 uur is een zeer gevaarlijk uur. Tenzij je natuurlijk houdt van een overprikkeld, uitgeput kind. Maar gelukkig was Remus echt oké.

We ontmoetten twee lieve vrouwen, een psychologe en een psychologe in opleiding. Toen we even binnen waren, zei de psychologe dat Remus eruit ziet als een lieve jongen. Ze zei het zo oprecht dat ik er meteen een warm hart van kreeg. Remus is inderdaad een heel lief kind, en wat fijn te horen dat dit haar eerste indruk is van hem.

Daarna startte hij aan effectief aan de onderzoeken bij COS. Hij deed een reeks oefeningen. Dat bestond uit:

 • Blokjes stoppen in een beker (en ze uithalen, wat Remus vooral deed)
 • Legpuzzels met vierkantjes en bolletjes
 • Een speeltje zichtbaar verstoppen en kijken of Remus zag waar het speeltje naartoe is
 • Een speeltje dat te ver lag dichterbij schuiven met een stokje (dit deed Remus niet)
 • Stokjes sorteren in gaatjes (zie afbeelding)
Onderzoeken bij COS

Ik vermoed dat er misschien oefeningen zullen geweest zijn met taal(begrip) maar omdat Remus nog geen woordjes zegt, zijn zo’n oefeningen niet echt van toepassing. Hij begrijpt meer en meer, maar nog niet zo heel veel. Ik heb wel een paar keer ‘Nee’ moeten zeggen, bijvoorbeeld toen hij de deur wou openen. Gelukkig luisterde hij flink (hij probeerde het natuurlijk wel vijf keer, maar het is dan ook een peuter).

Op het einde sprak ik ook mijn angst uit dat hij misschien mentaal beperkt zou zijn. Ik weet dat het op zich geen verschil zou uitmaken, want Remus blijft natuurlijk Remus. Maar ergens hoop ik dat hij niet beperkt is. De psychologe zei dat hij eruit ziet als een pienter jongetje. Mijn hart. Mijn hart groeide als een huis.

Ik was (en ben!) ongelooflijk trots op Remus. Wat heeft hij dit goed gedaan. De psychologe erkende meteen ook dat er wel duidelijk signalen zijn naar autisme toe. Maar dat komt voor ons niet meer als een verrassing, natuurlijk. Intussen hebben we ons er nog niet helemaal mee verzoend, maar het heeft al zijn tijd gehad om een plaatsje te krijgen.

Onderzoeken bij COS

Ik vertrok naar huis met een trots gevoel. Wat Remus ook als diagnose heeft, hij doet het ongelooflijk goed.

Comments (6)

 • Sylvia vd

  16 februari 2022 at 10:02

  Ik zit middenin de weg naar een diagnose voor 6jarige dochter.
  Zijn er tips waar je ze kan laten testen? Ik bots ook overal op de lange wachttijden, terwijl je en vooral je kind vooruit wil laten gaan..

  1. Tamara

   16 februari 2022 at 15:33

   Hoi Sylvia, ai wat pittig. Ik wens je veel ondersteuning toe in deze periode. Er zijn echt gigantische wachtlijsten, niet normaal. Er is een muur vanaf 2 jaar en vanaf 4 jaar een nog grotere muur. Een oplossing kan zijn om te laten testen in een privé praktijk. Kost je wel een bom geld, maar dan kun je wel verder.. Het overwegen waard. Succes alvast met de zoektocht!

 • Mie kids

  7 februari 2022 at 18:38

  Hier ook een zoon met autisme. Hij is bijna acht jaar. We hebben het laten testten toen hij zes was. Ik wist ergens dat wel dat hij anders was en mijn broer heeft ook autisme. Dus zag ik meer en meer trekjes naarmate hij ouder werd. Maar toch die diagnose kwam echt als een klap. Ik heb het er toch wel moeilijk mee gehad. Gelukkig heb ik het ook een plaatsje kunnen geven. Veel succes in jullie zoektocht.

  1. Tamara

   10 februari 2022 at 19:52

   Het is even een rouwproces waar je door moet he. Ik begrijp het zeer goed. Bedankt voor je lieve woorden!

 • Audrey

  25 januari 2022 at 12:42

  Wat ontzettend fijn dat jullie nu zulke mensen troffen! Wel gek dat je een kind per se voor 2 jaar moet aanmelden daar. Gelukkig waren jullie net op tijd.

  1. Tamara

   10 februari 2022 at 19:51

   Ja, ben ik wel blij voor inderdaad! Dank je wel 🙂

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Prev Post

Hoe kies je een school voor je peuter?

6 januari 2022

Next Post

Eindelijk goed in mijn vel dankzij Fit by Charro

28 januari 2022