Onlangs deed ik een oproep voor mijn nieuwe rubriek Blogbabbels waarin ik graag de bloggers aan het woord laat. Wie schuilt er achter die bloggers? Hoe staan ze in het leven? Wat is hun grootste droom? Hoe ziet een perfecte dag eruit? Je leest het allemaal hier!

Elke woensdag kun je een uniek interview lezen van een blogger. Vandaag bijt Barbara van Ochtendwens de kop af. Barbara is een twenty-something die recent moeder is geworden van baby Marcel. In haar blog schrijft ze over wat haar bezighoudt en reflecteert ze over zichzelf. Daarnaast is ze een creatieveling die er verschillende leuke hobby’s op nahoudt.

Barbara van Ochtendwens

Gewoontes

 • Heb je rare gewoontes?

Om het interview meteen een beetje weird te beginnen.. Het gebeurt soms dat ik kledij (met name ondergoed ahum) de hele dag binnenstebuiten aan heb. Doe ik dit expres? Nee, uiteraard niet. Gebeurt het vaak? Jazeker. Nog eens een reden te meer om je niet al te veel te haasten ’s ochtends vroeg, al zeker niet als je nog geen bril op hebt. 🙂

 • Wat is het eerste dat je ‘s ochtends doet als je opstaat?

Mijn ondergoed binnenstebuiten aan doen? Haha, neen grapje. Afhankelijk van of het een werkdag is of niet: eerst douchen of eerst Marcel zijn flesje geven. Ik sta sowieso vroeg op omdat ik graag al wat leuks doe ’s ochtends, zoals blogs lezen, een boek lezen, …

 • Wat zijn je hobby’s?

Heb je een momentje? 🙂 Boeken lezen, blogs volgen, youtubemensjes volgen, schrijven (blogposts, gedichten, ik ben bezig aan een boek), tekenen, muziek beluisteren, wandelen in de natuur, sportieve uitspattingen die geregeld veranderen (blijvers zijn: zwemmen en lopen), … Ah, en toffe outfits samen stellen en vinden tweedehands, telt dat ook als hobby? 🙂

 • Welke series kijk je?

Momenteel kijken we naar Elite, maar dit zijn enkele van mijn favorieten die ik jammergenoeg volledig uitbekeken heb:

 • Bonusfamiljen
 • Rita
 • Working moms
 • How I met your mother
 • New girl
 • Nurses

Een ‘perfecte dag’: samenzijn met ons gezin, buiten zijn, lachen (!!) en ruimte om te ontspannen of creatief bezig te zijn. Eigenlijk: iedere dag waarin alles kan en niets moet.

 • Hoe ziet een perfecte dag voor jou eruit?

Waw, leuke vraag. Want ondanks dat ik het zo niet apprecieer, besef ik nu dat ik regelmatig een ‘perfecte dag’ heb: samenzijn met ons gezin, buiten zijn, lachen (!!) en ruimte om te ontspannen of creatief bezig te zijn. Eigenlijk: iedere dag waarin alles kan en niets moet.

Over jezelf

 • Leef je een betekenisvol leven?

Zeer! Dat heeft zijn voor- en zijn nadelen. Eigenlijk slechts één nadeel: het maakt het zeer lastig om in een situatie te zitten die niet bijdraagt aan dit betekenisvol zijn (bv.: een job die om de één of andere redenen onvreugde met zich mee brengt, maar toch heel wat tijd in beslag neemt). De voordelen zijn eindeloos. Soms heb ik het gevoel dat ik leef aan dubbele snelheid, maar dus in goede zin. Ik leer bijvoorbeeld eindeloos bij over diverse onderwerpen. Ik sta ook bewust in het leven, zeker nu ik moeder ben geworden: wat is voor mij belangrijk en hoe vorm ik zoveel mogelijk een leven dat hierbij past? Het betekent ook dat ik geraakt kan worden door bijvoorbeeld muziek, verhalen, … Ik zou het niet anders willen.

 • Ben je gelukkig?

Ik ben zeker gelukkig. Al trap ik ook in de val van het ‘als-dan-gelukkig-zijn’, mede omdat mijn werk nog een onstabiele factor is. Dus ben ik geneigd om te zeggen: als ik een stabiel en aangenaam werk heb, dan zal ik gelukkig zijn. Maar kan een mens ooit alles hebben? Behalve mijn werk, zit al de rest meer dan goed!

 • Waar zie je jezelf binnen 5 jaar? Wat is er anders?

Drie dingen mogen voor mij anders zijn: 1/ meer kindjes, 2/ stabiel en aangenaam werk, 3/ nog authentieker in het leven staan en vooral naar de buitenwereld toe.

 • Wat is je grootste droom?

Dat ik een product kan maken van mijn creaties. Nu is het allemaal maar losjes: een tekening hier, een gedicht daar, ergens nog een beginnend boek, .. Ik hoop om eens iets te maken dat ook effectief ‘verkocht’ kan worden: niet omwille van het commerciële of omwille van de zogenaamde waardie die het dan zou verkrijgen, maar wel omwille van iets van mezelf naar buiten te kunnen brengen.

 • Waar ben je het meeste trots op?

Ons gezin. Wij hangen zo goed aan elkaar.. We zijn werkelijk een steun voor elkaar en kunnen zo goed lachen samen.

Random

 • Wat is het gekste dat je ooit gedaan hebt?

Gebarbecued op een rond-punt, telt dat mee? J Niet mijn idee weliswaar, maar ik was er!

 • Wat is dat ene ding waar je niet zonder kan leven?

Mijn notitieboek. 🙂

 • Wat/wie inspireert je het meeste?

Fleur van Groningen: zij straalt gewoon authenticiteit uit! En ik ben best wel jaloers op het leven dat zij nu heeft: het lijkt me alsof ze iedere dag en iedere activiteit afstemt op wat zij wil en nodig heeft. Zeer inspirerend!

 • Welke laatste woorden zou je kiezen?

Heb plezier en doe je ding.

 • Geloof je in ware liefde?

Jep, I found it! 🙂

 • Hoe denk je dat de wereld zal veranderen in 10 jaar? 50 jaar? 100 jaar?

Ik denk dat er veel zal veranderen op korte tijd, bijvoorbeeld hoe we omgaan met het milieu. Ik hoop dat we binnnenkort allemaal met de fiets rijden of het openbaar vervoer gebruiken (ik rijd zelf niet in auto en ik leef nog!), dat we minder of geen vlees eten en/of anders omgaan met dieren, dat we nadenken over ons jobsysteem (bv.: een basisinkomen, meer ruimte voor zinvolle jobs die maatschappelijk bijdragen en creativiteit). Dus wat mij betreft, mag er veel veranderen.

 • Hoe ziet jouw perfecte partner eruit?

Even denken.. 🙂 Haha, zoals Ludovic dus gezien dit mijn perfecte partner is. Kortom: mannelijk, met een baard, stretch, tattoos, … En qua innerlijk: grappig, eerlijk, standvastig, betrouwbaar, intelligent, zorgzaam, …

 • Hoe laad jij je op? Waar is je happy place?

Alles te maken met creativiteit: hetzij door het te consumeren (blogs lezen, boeken lezen, youtube, …), hetzij door het te creëren (tekenen, fotograferen, schrijven, …).

Ik blies 30 ballonnen op voor de verjaardag van mijn lief. Ik begreep echter niet waarom ze niet in de lucht hingen.. Dus ik probeerde het maar op het koertje: misschien zouden ze buiten wel zweven?

 • Kun je een gênant verhaal over jezelf vertellen?

Dus. Zeer gênant. Ik ben niet dom, maar af en toe wel. 🙂 Mijn lief werd dertig en ik stond ’s ochtends vroeg op om 30 ballonnen te blazen (ja, echt). Ik begreep echter niet waarom ze niet in de lucht hingen.. Dus ik probeerde het maar op het koertje: misschien zouden ze buiten wel zweven? HELLOOOOO, ooit gehoord van HELIUM? Sindsdien dus wel.

 • Heb je tattoo’s? Zoja, welke? Indien nee, zou je ooit een tattoo durven zetten?

Jep, drie tattoos. Ik zal er eens een blogpost van maken inclusief foto’s! Ik heb een geometrische tattoo met drie driehoeken in drie diverse kleuren (ik kan het niet beter omschrijven, sorry). Ik heb een realistische tattoo van een vos. En ik heb sinds kort een fijne tattoo van een vrouw in badpak die net boven water komt.

Persoonlijk

 • Je hebt je blog pas recentelijk (in april) opgestart. Waarom ben je gestart? Hoe bevalt het bloggen je?

Ik experimenteerde in het verleden reeds met bloggen, maar ik kocht nog nooit een domeinnaam. Ik wist ook niet echt wat ik er mee wou en omdat ik alles een beetje te ‘perfect’ wou, wiste ik telkens redelijk snel weer de blog. Nu kocht ik wel een domeinnaam, omdat ik het mezelf cadeau wou doen. Ik wil niet bloggen om iets te bereiken of om anderen te plezieren, ik wil bloggen omdat ik ergens mijn creatief ei in kwijt wil. Ik hou van schrijven, fotograferen, tekenen, … En door een blog te hebben, kan ik het ergens verzameld in kwijt. Het gegeven dat ik een domeinnaam kocht, geeft mij ook wat een duwtje in de rug om er effectief mee bezig te zijn. En dat doet mij goed: soms is het gemakkelijker om Netflix te bekijken of te crossen van het één naar het ander, maar het is net het creatief bezig zijn waardoor ik werkelijk ontspan!

 • Je hebt een baby’tje van 9 maanden. Hoe bevalt het moederschap je? Heb je het onderschat? Of valt het net gemakkelijker mee dan je verwachtte?

Ik kon er mij eerlijk gezegd weinig bij voorstellen. Ik had weinig verwachtingen. Behalve dan over hoe Marcel er zou uitzien: ik dacht dat hij zwarte krullen zou hebben en donkere ogen. Het omgekeerde is waar: blonde sluike lokken en helderblauwe ogen. 🙂 Het moederschap bevalt (mooie woordspeling trouwens in jouw vraag!) mij zeer goed. Beter dan ik had durven dromen. Oké, je hebt veel minder tijd voor heel wat leuke dingen die vroeger vanzelfsprekend waren (bijvoorbeeld last minute gaan uit eten), maar wat overblijft zijn de waardevolle momenten. Door moeder te worden en door een voorbeeldrol in te moeten nemen, ben ik bewuster over wat ik wil doorgeven aan Marcel. Wat vind ik belangrijk en wat zou ik hem toewensen? Dit zijn enkel mooie dingen (bv. authentiek in het leven staan) en het moeder-zijn doet mij in een versnelling opnieuw die waarden nastreven die ik zelf belangrijk vind.

 • Je schrijft dat je nogal een grote dierenbende hebt. Wat mogen we ons daarbij voorstellen?

 Haha, dat is er niet om gelogen hoor! Een grote hond Pepper (een kruising van een Sint-Bernard en een Spaanse Herder), een kleine hond Owke (een King Charles Spaniel), een mannetjeskat Toulouse en zijn zusjeskat Lautrec. Daarnaast hebben we nog drie kippen.

Moeder-worden zorgt ervoor dat ik minder behoefte heb aan controle. Een bevalling is op dat vlak een echte eye-opener geweest voor mij: we hebben eigenlijk nergens controle over, en dat is oké.

 • Je vertelt in een van je blogs dat je eindelijk de zinvolheid en de noodzaak van het “in het nu zijn” snapt. Kun je daar iets meer over vertellen? Wat heeft ervoor gezorgd dat je dit begreep? Wat betekent dit voor je?

Hmm. Ik ben mij op een gegeven moment beginnen realiseren dat al dat gepieker en vooruitdenken mij geen goed doet (duh). Ik denk dat het een combinatie is van het moeder-worden en persoonlijke ontwikkeling in het algemeen, dat ervoor zorgt dat ik minder behoefte heb aan controle. Een bevalling is op dat vlak een echte eye-opener geweest voor mij: we hebben eigenlijk nergens controle over, en dat is oké. Ik begon ook te beseffen dat al de scenario’s die ik in mijn hoofd uitdacht, meestal nooit uitkomen. En het zijn niet de positieve scenario’s die je vormt wanneer je piekert, dus daar word je ook niet echt gelukkig van. Natuurlijk is het nu niet zo dat ik altijd in het nu leef en dat ik nooit nog pieker. Nee, helemaal niet. Ik ben er mij wel veel meer van bewust en kan het daardoor ook een halt toe roepen. Plus: alles neerschrijven. Dat helpt om het uit mijn systeem te krijgen en vaak ook om te besluiten wat ik er nu mee ga doen. Behoefte aan controle is trouwens niet slecht, denk ik: momenteel zit ik in een zeer onzekere periode wat werk betreft, en dat vind ik alles behalve aangenaam. Maar ik controleer wat ik kan controleren (solliciteren bijvoorbeeld) en probeer het daarbij te houden. Vroeger zou ik na een sollicitatiegesprek er continu mee bezig zijn en halstarrig wachten op een antwoord + er teveel waarde aan hechten. Nu heb ik eerder iets van: oké, ik deed mijn deel, nu laat ik het los. En komt wat komt: als ze mij niet willen, dan is dat misschien maar omdat het nu niet de job voor mij is.

 • De innerlijke criticus in jou is wel heel kritisch. Mensen die jou graag zien, zijn dan weer heel positief over je, geef je aan. Hoe zie jij jezelf?

Dit begint serieus te verbeteren! Vroeger viel mijn identiteit samen met hoe mijn innerlijke criticus mij zag. Bijvoorbeeld: mijn innerlijke criticus ziet mij als te gevoelig. Ik zou vroeger gedacht hebben dat ik effectief te gevoelig ben. Nu weet ik: dat irritant stemmetje in mijn hoofd vind mij te gevoelig, vermoedelijk omdat ik dat ooit ergens zo hoorde, maar dat betekent niet dat ik effectief té gevoelig ben. Bestaat er eigenlijk iets als té gevoelig? Ik zou het voor geen geld ter wereld kwijt willen! Dus, hoe zie ik mezelf? Als mijn innerlijke criticus aan het stuur zit, en ik hem daar laat, dan zie ik mezelf eerder als onzeker, twijfelend, te gevoelig, te gesloten, te … Als ik mijn innerlijke criticus daar laat waar hij hoort (in een hoekje waar hij eens uit mag als zelfkritiek aangewezen is), dan zie ik mezelf als: zorgend, oprecht, creatief, vol in het leven, empathisch, grappig, moedig, slim, …

 • Heb je veel zorgen?

Meer dan ik zou moeten hebben. Ik maak mij zorgen om werk omdat mijn vervangingscontract weldra eindigt en 1/ er weinig werk is in de sector waarvoor ik mijn master haalde, 2/ ik niet zeker weet of ik mij nog wil beperken in die sector gezien ik stabiliteit wil, maar wat komt er dan wel in de plaats? Toch zeg ik ‘meer dan ik zou moeten hebben’ omdat ik erop mag vertrouwen dat het goed komt. Ik volg meer en meer mijn hart en die zal mij wel de goede richting uitsturen. Plus, stabiliteit is een illusie en momenteel zitten we niet in financiële onzekerheid dus hoef ik mij ook niet voorbarig zorgen te maken.

 • Wat is voor jou de ultieme zelfzorg tip?

Dit zal zo cliché klinken.. Volg je hart en vooral je buikgevoel. Dat zou ik iedereen willen toewensen. We vergeten soms dat wat we ‘moeten’ of ‘horen te doen’ zo relatief is. We mogen gerust ons eigen goesting doen, ook als dat niet binnen de ‘norm’ valt. Het lijkt mij veel zorgender naar jezelf toe om een pad te volgen die goed voelt (en dat voel je!), dan om een pad te volgen louter omdat dit geaccepteerd wordt door je naast omgeving.