Onlangs deed ik een oproep voor mijn nieuwe rubriek Blogbabbels waarin ik graag de bloggers aan het woord laat. Wie schuilt er achter die bloggers? Hoe staan ze in het leven? Wat is hun grootste droom? Hoe ziet een perfecte dag eruit? Je leest het allemaal hier!

Elke woensdag kun je een uniek interview lezen met een blogger. Vandaag is Ilona aan het woord. Ilona is een creatieveling met een camera om haar nek en een schetsboek in haar hand. Ze spreekt open over haar depressie om anderen daarmee te kunnen helpen. Daarnaast pleit ze voor het verbannen van labels in de maatschappij.

GEWOONTES

Heb je rare gewoontes?
Behalve dat ik mijn boeken rechtzet met een liniaal en ik altijd mijn handen afveeg aan mijn broek, of er nou een handdoek is of niet, valt het verder volgens mij wel mee.

Wat is het eerste dat je ‘s ochtends doet als je opstaat?
Wakker worden en luisteren naar de vogels die al vrolijk zingen. En daarna naar beneden om de hond te knuffelen en te ontbijten. En ja, mijn telefoon komt meestal daarna pas.

Wat zijn je hobby’s?
Heb je even? Ik ben dol op creatief bezig zijn, van fotograferen tot schrijven, tekenen en animeren, maar ook lekker lezen of een fijne wandeling maken met de hond doet me goed. Zolang ik maar dingen kan maken ben ik blij. Of het nou figuurzagen of lekker kliederen met verf. En ik word altijd blij van nieuwe muziek ontdekken.

Welke series kijk je?
Op dit moment Vis a Vis, ik heb net La Casa de Papel afgerond. Het gaat bij mij in fases, van Scandinavische series naar Duitse en Franse, naar Spaanse series. Zolang het crimes of thrillers zijn ben ik al gauw blij.

Hoe ziet een perfecte dag voor jou eruit?
Hmmm, goede vraag. Rustig wakker worden in een boshuisje (met mijn vriendin), vervolgens lekker vers gebakken broodjes eten om daarna een lange wandeling te maken. Urenlang filosoferen en lekker samen verven. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, gewoon een dagje in de rustige natuur lijkt me heerlijk.

Hoe laad jij je op? Waar is je happy place?
Een lekkere wandeling met onze hond. Of door me terug te trekken op mijn kamer met een goed boek of fijne muziek.

OVER JEZELF

Leef je een betekenisvol leven?
Oh jeetje, wat een diepe vraag. Ik geloof dat zolang je je hart volgt en dingen doet die jou gelukkig maken, je een betekenisvol leven leeft. Breng tijd door met de mensen van wie je houdt, ga je doelen achterna en leef. Je hoeft niet de hele wereld te veranderen om een betekenisvol leven te leven.

Ben je gelukkig?
Dit klinkt misschien hard, maar nee. Voor mijn gevoel heb ik alles om me heen wat me gelukkig zou moeten maken, het enige wat me tegenhoudt is de situatie in mijn hoofd. Maar ik denk dat gelukkig zijn iets heel moeilijks is als je een zware depressie en andere psychische problematiek hebt. Ja, er zijn momenten dat ik geluk voel, maar echt gelukkig ben ik denk ik niet. Maar ik werk er wel aan om gelukkig(er) te worden.

Waar zie je jezelf binnen 5 jaar? Wat is er anders?
Ik heb de afgelopen jaren een ding geleerd, dat het leven niet te voorspellen valt. En dat je ook niet te ver vooruit moet willen kijken. Je weet nooit wat morgen je brengt. En ik vind het voor nu voldoende om bezig te zijn met het afronden van mijn studie en intakes te doen voor een nieuwe behandeling die daarna volgt (over minder dan een jaar dus). Wat daarna brengt zien we daarna wel weer.

Wat is je grootste droom?
Ik zou kunnen zeggen dat ik de wereld over wil reizen, of dat mijn eigen bedrijf onwijs succesvol is. Maar mijn grootste droom is gelukkig oud worden en fijne tijden beleven met de mensen die dicht bij me staan. En ja, er zijn genoeg landen die nog op mijn lijstje staan, genoeg dingen die ik wil doen, maar ik wil vooral genieten van de tijd die ik heb.

RANDOM

Wat is dat ene ding waar je niet zonder kan leven?
Mijn macbook, waarop ik teken, animeer, schrijf, muziek luister. Nee, die moet je me niet afpakken, haha.

Wat/wie inspireert je het meeste?
Er zijn zoveel mensen op het internet die me inspireren, maar degene die me het meest inspireert it is denk ik Kenza van Strong like a fighter.  En Milou Deelen, een feministische journaliste.

Welke laatste woorden zou je kiezen?
‘See you later, bitches’. Nee ik heb oprecht geen flauw idee.

Geloof je in ware liefde?
Ja. Maar ik geloof ook dat er meerdere ware liefdes kunnen zijn.

Hoe denk je dat de wereld zal veranderen in 10 jaar? 50 jaar? 100 jaar?
Ik hoop dat we inzien dat we de wereld aan het verpesten zijn. Dat we een stuk liever zijn voor de wereld maar ook voor elkaar.

Hoe ziet jouw perfecte partner eruit?
Iemand die begripvol is, die ik kan vertrouwen en iemand met goede humor. Iemand bij wie ik mezelf kan zijn en met wie ik urenlang kan praten over de zin van het leven en meer van dat soort onderwerpen. Maar ook iemand met wie ik kan ouwehoeren over niks.

Kun je een gênant verhaal over jezelf vertellen?
Behalve dat ik altijd net iets te hard ongemakkelijke dingen roep of me super ongemakkelijk gedraag als ik niet weet wat ik met een situatie aan moet valt het eigenlijk wel mee. Oke en die keer dat ik een hele middag met wc papier uit mijn broek heb gelopen was achteraf ook aardig ongemakkelijk. Ik weet elke normale situatie overigens wel ongemakkelijk te maken, haha.

Heb je tattoo’s?
Ja, op mijn linkerarm heb ik bergen met een zon erachter, rechts een roodborstje. En hier blijft het zeker niet bij, haha.


WAAR BEN JE HET MEESTE TROTS OP?
Dat ik zo veel verder ben gekomen dan ik ooit had durven denken. Dat ik trauma’s heb overwonnen en mezelf terug heb gevonden. Dat ik ga voor het leven, in plaats van zwevend op het randje van de dood.


PERSOONLIJK

Fashion en outfits zijn ook een belangrijk onderdeel van je blog. Hecht jij veel belang aan jouw uiterlijk?  
Ja! Ik vind het onwijs leuk om ermee bezig te zijn en daarnaast merk ik echt dat ik me simpelweg beter en zelfverzekerder voel als ik een leuke outfit aan heb.

Die creativiteit spat van je af. Ben je altijd al zo creatief geweest?
Ja! Als kind zat ik al van alles te knutselen, schreef ik verhalen over mijn knuffels en liep ik met de camera van mijn vader rond.

Als je moet kiezen tussen schrijven of illustreren, wat zou je kiezen?
Ik denk dan toch illustreren, ik kan mijn gevoelens heerlijk kwijt in het tekenen. Maar ook in schrijven.. Lastig dit, haha. Maar ik blijf dan denk ik bij illustreren, ook omdat dat een groter onderdeel is van mijn werk.

Wat vind je zelf jouw mooiste creatie?
Oeh deze vind ik lastig. Vooral omdat ik zoveel maak en ik er zelf altijd wel iets op aan te merken heb. Maar ik heb een aantal dingen gemaakt door middel van figuurzagen waarop ik nog steeds trots op ben.

Je steekt het niet onder stoelen of banken dat je al een aantal jaar de strijd aangaat tegen depressie. Kun je daar iets meer over vertellen?
Ik ben altijd al onwijs perfectionistisch geweest en was altijd al redelijk introvert, maar de problemen begonnen eigenlijk pas echt op de middelbare school. Mijn tijd daar was -op zijn zachtst gezegd- niet leuk en ik heb er dan ook een aantal trauma’s aan over gehouden. Hierdoor heb ik uiteindelijk een zware depressie ontwikkeld, in combinatie met persoonlijkheidsproblematiek. En ik ben hier open over omdat ik niet de enige ben en ik hoop dat ik er mensen mee kan helpen, al is het maar 1 persoon.

Doorheen je blogs spreek je over het volgen van therapie. Hoe helpen deze sessies? Kun je ook iets meer vertellen over de soort therapie? Zou je het aanraden? 
Ik heb inmiddels een hoop therapien achter de rug, dus houd het even bij degene die mij het meest hebben geholpen. In eerste instantie begon ik met CGT (cognitieve gedragstherapie), ik ben daarbij tot een hoop inzicht te komen en het helpt mij nog steeds om realistischer naar mijn eigen gedachten te kunnen kijken.
Daarnaast heb ik zowel in opname als erbuiten PMT gehad, in groepsverband en individueel. PMT staat voor psychomotorische therapie, waarbij je veel meer aan de slag gaat door sportieve oefeningen. Ik ben hierbij ook tot een hoop inzichten gekomen en het heeft me een hoop doen realiseren. Ik leerde bijvoorbeeld beter naar mijn gevoel te luisteren en om te gaan met onzekerheden.
Ook heb ik EMDR gehad, wat mij onwijs heeft geholpen. Het is een traumabehandeling die er bij mij voor heeft gezorgd dat ik veel minder last heb van mijn trauma’s en deze los kan koppelen van mijn zelfbeeld.
Maar uiteindelijk denk ik dat je zelf moet onderzoeken welke therapiëen voor jou helpend kunnen zijn en dit zal per persoon wisselen.

Als je iets zou willen veranderen aan jezelf, eender wat. Wat zou dat zijn?
Ik werk er op dit moment heel hard aan om mezelf te leren accepteren hoe ik ben, want er zijn op dit moment nog genoeg dingen die ik anders zou willen zien, maar je hebt nou eenmaal niet overal invloed op. Maar als ik echt één ding zou kunnen veranderen zou ik mijn optimisme wat ik als kind echt altijd had weer heel graag terug krijgen.

Niet dat het dus wat uitmaakt wat je seksuele voorkeur is maar je valt op vrouwen, iets dat soms nog wel eens nagekeken wordt. Hoe was dat voor jou om uit de kast te komen? Voelde je je abnormaal? Hoe ben je daar zelf mee omgegaan?
Tijdens mijn volledige middelbare schooltijd wist ik ergens al dat ik anders was dan ‘normaal’. Maar aangezien ik op een school zat waar homoseksualiteit totaal niet geaccepteerd werd heb ik nooit echt mijn mond durven open te trekken. Ondanks dat werd ik regelmatig gepest met mijn seksuele geaardheid, terwijl ik zelf op dat moment nog niet eens heel duidelijk wist dat ik op vrouwen val. Ik heb daarom jarenlang mijn mond dicht gehouden, pas toen ik op mijn huidige school terecht kwam durfde ik er open over te zijn. Omdat het eindelijk geaccepteerd werd. Het was even een drempel maar uiteindelijk viel het me heel erg mee. De mensen in mijn omgevingen reageerden allemaal heel lief, sommigen hadden het zelfs al wel verwacht, wat dan wel weer grappig is om te horen.
Tegenwoordig doe ik er zelf wel echt heel makkelijk over en krijg ik er eigenlijk vrij weinig negativiteit over, wat ik echt onwijs fijn vind. Want ik vind dat iedereen gewoon zichzelf zou moeten kunnen zijn. En ik ben blij dat ik dat uiteindelijk ook kan zijn.

Hoe zorg jij voor je mental health?
Door naar mijn gevoel te luisteren. En te praten over wat me dwars zit. Want het is waar, door het te delen wordt alles wat lichter.

Heb je nog extra tips rond mental health dat je wil delen?
Doe het niet alleen. Zoek hulp en praat over je gevoelens en wat je dwars zit. Of dit nou met je huisarts, een vriendin of iemand anders is, doe het nooit alleen.

Heb je nog vragen voor Ilona? Stel ze gerust in de comment!