Selecteer een pagina

In deze post verklap ik je graag hoe jij zelf zo’n goedkope reis kan versieren! Want reizen hoeft helemaal niet duur te zijn, zelfs niet in hoog seizoen!

“Gaat gij nu weeral op reis?” Ja, antwoord ik dan schoorvoetend, alsof ik net iets vuils gezegd heb. Alsof het een schande is, just not done. Ik begrijp wel dat het voor mensen als verrassend kan overkomen dat ik weeral op reis ben. Maar het is een van mijn levensdoelen, ik word er gelukkig van dus ik zie geen enkele reden waarom niet. Ok, dat spaarboekje wordt niet al te gauw gevuld maar ik heb tenminste gedaan wat ik wilde doen. En daarbij, reizen hoeft helemaal niet duur te zijn. Reizen beperkt zich niet meer tot de hogere klasse en vandaag de dag zie je zelfs heel veel studenten op reis gaan. Reizen is dus voor iedereen. Maar hoe plan je nu eigenlijk zo’n goedkope reis? Ik leg het je hier heel graag uit.

Welke periode op reis?

Zowel de bestemming als de periode zijn twee belangrijke gegevens die de prijs kunnen doen steigeren of omgekeerd. Het lijkt me logisch dat je in het hoogseizoen meer betaalt dan in het laagseizoen. Kun je dus reizen in het laagseizoen is dit zeker een aanrader. Toch enkel het hoogseizoen? Geen nood, ook hier valt een mouw aan te passen. Het is dan vooral belangrijk om ruim op voorhand te boeken. Ik boek vaak een halfjaar op voorhand omdat dit echt wel goedkoper is. Ik las ook eens dat je het best boekt op een dinsdag, zelf heb ik dit nog niet uitgetest. Het helpt ook om flexibele dagen te hebben. Als je een vierdaagse wilt plannen en je hebt een tijdspanne van een week kun je je data een beetje schuiven naargelang de vliegtuigprijzen en hotel.

Persoonlijk boek ik het liefst iets naar de zon in februari, zoals Tenerife. Eens naar de zon gaan als het vriest dat het kraakt, is echt een ongelooflijke opkikker. Dit jaar heb ik dit niet gedaan en ik miste het echt enorm. De zon maakt mij echt tot een ander mens, niet alleen in februari maar ook de daaropvolgende periode. Daarnaast boek ik meestal iets rond mei-juni omdat je dan niet altijd extra verlof moet aanvragen als je het kan koppelen aan bepaalde feestdagen. Dit jaar ging ik naar Londen van zaterdag tot dinsdag. Omdat maandag paasmaandag was, hoefde ik maar één verlofdag in te plannen. Dit is trouwens een perfect voorbeeld dat er wel degelijk een mouw aan te passen is aan de duurdere periodes.

Reisbestemmingen

Als je je periode min of meer hebt, kun je beslissen naar waar je wil gaan. Je kan natuurlijk ook de omgekeerde redenering maken en eerst de bestemming kiezen en daarna de periode vast te leggen. Wil je per se naar die ene (duurdere) bestemming zou het kunnen dat het prijskaartje toch wat duurder wordt. Daarom raad ik aan om je niet vast te zetten aan een bepaalde bestemming maar eerder aan wat je wilt tijdens je reis. Is gewoon de zon voldoende? Wil je daarbij een strand? Wat cultuur opsnuiven? Wil je nu eindelijk eens Scandinavië zien? Maakt het je eigenlijk niet uit zolang je maar eens weg bent? Wil je een citytrip? Door die vragen te stellen, kom je niet uit bij één stad maar kun je enkele bestemmingen vergelijken en analyseren.

Op reis met het vliegtuig

Nu heb je ongeveer een periode en een idee van waar je ongeveer naartoe wilt. Nu is het analyseren en vergelijken geblazen. Persoonlijk kijk ik altijd op de website bij Ryanair, simpelweg omdat ze de goedkoopste zijn. Akkoord, je hebt weinig plaats in het vliegtuig en ze geven je geen eten, maar voor die paar uur is de mindere prijs het wel waard. Je kunt via de Ryanair website ook sorteren op goedkope vluchten. Je kunt je budget ingeven en de plaats waar je vertrekt. Zo vind je tal van goedkope bestemmingen. Je kan er eentje kiezen naar je wens. Bij Ryanair heb je twee luchthavens waar je kan opstijgen: Brussel Zaventem en Charleroi. De ervaring leert me dat Charleroi vaak heel wat goedkoper is. Er zijn ook veel meer bestemmingen dat je kan doen bij Charleroi. Bij het boeken van het vliegtuig let je best ook even op de uren. Soms zijn de uren wel erg vroeg of laat. Als je de laatste dag om 6 uur ’s ochtends opstijgt ben je een ganse dag kwijt en was die andere bestemming misschien toch beter geweest. Ik schrijf zelf alle mogelijkheden op en overloop dan wat uiteindelijk het beste is, afhankelijk van welke bestemming ik het liefst zou zien, de uren en de prijs. Als ik een winner heb gevonden, zet ik het vliegtuig nog niet vast. Ik bekijk eerst even de hotels.

Waar overnachten

Ik zweer bij booking.com. De site geeft honderden locaties weer per bestemmingen en je kan verschillende zoekcriteria ingeven. Vind je het belangrijk dat je verblijfplaats een zwembad heeft? Een privéparking? Wil je graag halfpension of liever all in? Ben je echt fan van een appartement of studio en is een hotel niets voor jou? Je kan het maar niet bedenken of je kan het aanvinken in de zoekcriteria. Per reis heb ik vaak andere zoekcriteria. Als ik naar Tenerife ga vind ik het leuk om halfpension of all in te hebben. Is de prijs toch te duur? Dan vink ik het gewoon weer uit. Geef dus je bestemming weer en vul de datums in die je gevonden hebt bij Ryanair. Als hij mijn zoekresultaten weergeeft, klik ik meteen op “laagste prijs eerst” of “beoordelingsscore en prijs“. Vooral die laatste is geweldig. Je krijgt dan verblijfplaatsen die goed gescoord zijn en toch te doen zijn qua prijs. Als ik een potentieel hotel gevonden heb, bekijk ik altijd de reviews. Wanneer vaak hetzelfde terugkomt, zoals een hard bed of slecht ontbijt durf ik algauw eens passen. Maak hier wel de kanttekening dat sommige mensen graag zagen. Het is belangrijk te checken of iets vaak voorkomt of niet.

Sommige bestemmingen zijn wel erg duur om te verblijven. Dat zorgt ervoor dat zelfs als je er goedkoop naartoe kan vliegen je je eigenlijk toch blauw betaalt aan het hotel. Daarom is het interessant misschien ook andere bestemmingen van je lijstje te bekijken en te overwegen. Als je ook hier een winner hebt, is het hoog tijd om je vliegtuig en hotel vast te leggen! Ik kies altijd zonder annuleringsverzekering maar als je je wat geruster voelt met een verzekering kun je dit zeker erbij boeken. Zoiets kost ongeveer 15 euro per persoon.

Transport

Dan rest je enkel nog het laatste te regelen en dit hoeft in feite niet veel werk te zijn. Als je kan, kun je je vervoer regelen naar en van de luchthaven. Zo bespaar je ook ettelijke euro’s aan parking. Omdat wij nogal vaak op reis gaan en we niemand willen belasten met het veel heen en weer brengen, gaan wij meestal toch met de auto. Een keer wou ik de trein nemen, maar de trein reed die ochtend uitzonderlijk niet en was het toch de auto geworden. Als je de trein neemt, moet je ook rekening houden met de Diabolo toeslag die je betaalt als je naar de luchthaven gaat. Die bedraagt 7 euro per rit, dus 14 euro heen en terug.

Daarnaast is het ook erg handig om van te voor even te checken of je hotel ver ligt van de luchthaven. Je kunt een taxi overwegen of een bus proberen te nemen. In het buitenland is die laatste optie niet altijd een evidentie. Ik check graag eens Google Maps hoe je er kan raken met het openbaar vervoer. Soms is dat wel niet altijd even duidelijk. Geen nood, aan elke luchthaven is een Office de Toerisme die je goed uitleg welke bus waar je moet nemen en waar je tickets moet kopen. Toch een beetje te gewaagd voor je? Huur een taxi. Je kan natuurlijk zelf ook een auto huren. Zowel booking.com als Ryanair geven betrouwbare suggesties van autoverhuurders die je meteen kan boeken. Je auto staat klaar aan de luchthaven en voila.

That’s it?

Jep. Dat is alles. Vaak is dit pakken goedkoper dan reisbureaus en ondertussen heb je ook alles zelf in de hand. Je hebt ook van die websites waarbij je iets goedkoper kan boeken, denk maar aan Travelbird en Groupon. Op zich zijn ze wel goedkoper maar ook zij moeten hun winst ergens halen. Soms bekijk ik wel Travelbird en als ik wat interessant zie, zoek ik dezelfde reis op via Ryanair en booking.com (zelfde vliegtuig en hetzelfde hotel) en is dit soms toch nog een pak goedkoper. Het is wel een goede manier om inspiratie op te doen.

Heb ik mij niet geheel duidelijk gemaakt of heb je een specifieke vraag? Shoot!