Misschien zegt de naam van Ish je niets, maar het zou toch ergens een belletje moeten rinkelen. Ish is namelijk een bekende Vlaming (?) die in de jury zit voor So You Think You Can Dance. Sinds 2014 heeft de dansende schrijver drie boeken uitgebracht, waarvan twee mijn hart gestolen hebben. Het was een collega die me zijn eerste boek meegaf en vertelde dat ik het moest lezen. Gelijk had hij. Drie jaar later las ik zijn eerste boek nog eens en opnieuw was ik onder de indruk. Ik geef je graag een korte samenvatting (zonder spoilers) mee en ik leg uit waarom je zijn boeken zou moeten lezen.

 • Hard Hart
  Het is een relatief dun boekje dat het leven vertelt van een verlegen jongeman die zijn eerste stappen zet naar de universiteit en verliefd wordt op Rachella.  Naast zijn verlegenheid heeft hij soms ook onverklaarbare woedeaanvallen waarin niets nog werkelijkheid lijkt. Door een toeval leert hij Rachelle kennen en trekken ze steeds meer met elkaar op. Wordt zijn liefde voor Rachella haar redding of haar ondergang?
 • Cécile
  Djibril is elf en is een grote dromer. Hij leeft met zijn familie in een klein dorpje maar hij komt per ongeluk terecht in een ander gebied. Bij een handelaar neemt hij de rol van hovenier op zich en wordt hij na een tijd haast behandeld als zoon. Op een gegeven moment vindt hij een link naar zijn broer in Parijs en hij volgt het spoor. Hij komt uit op Cécile die hem meteen intrigeert. Maar hoe meer hij haar bezoekt, hoe meer hij ontdekt.
 • Als je iemand verliest die je niet kan verliezen
  Dokter Sheila heeft een akelig verleden. Ze verhuist naar een klein stadje waar ze het verleden achter zich wil laten. Ze gaat aan het werk in het plaatselijk ziekenhuis. Onderweg naar huis ontmoet ze op de trein Sulayman, een Palestijnse vluchteling. Ze hebben een aangenaam, open gesprek over de dingen des levens. Een paar dagen later komt er een spoedgeval binnen. Sheila is erg nerveus en niemand weet eigenlijk goed waarom. Wat heeft ze te verbergen?
 • Het moois dat we delen
  Soumia probeert het verleden los te laten en ondanks de dagelijkse strijd om zelfs maar uit bed te rollen, probeert ze opnieuw iets te bouwen. Dan komt ze Luc tegen die vooral leeft in zijn herinneringen van vroeger. Naarmate ze elkaar leren kennen, staan ze voor moeilijke keuzes.

Ish schrijft heel mooi en sierlijk. Hij kiest zijn woorden zorgvuldig en zijn zinnen zijn gewoon mooi. Ze zijn ook toegankelijk en herkenbaar. Zijn boeken lezen vlot en hebben iets menselijks. De eenvoud siert zijn boeken. Zijn eerste en derde boek zijn weliswaar aan de korte kant. Zeker het verhaal van Sheila heb je in een ruk uit. Zijn verhalen zijn meeslepend en goed uitgewerkt. Zijn tweede verhaal (Cécile) vond ik persoonlijk minder maar als ik de reviews bekijk, lijkt het alsof ik de enige ben. Ik kon zelf moeilijk in het boek komen en ik vond het mateloos uitgerekt. Zijn laatste boek daarentegen vond ik geweldig. Ik heb het al een paar keer gelezen, ik vind het gewoon erg mooi geschreven. Ik ben altijd ontroerd bij het einde.

Misschien heb jij ze ook al gelezen? Wat vond jij van de boeken?