Niet willen werken na je vakantie + 5 tips om die vakantie-dip te voorkomen

12 augustus 2020Tamara

We kennen allemaal dat gevoel wel dat we eigenlijk geen zin hebben om te gaan werken als onze vakantie voorbij is. We ervaren als het ware een zwart gat: het o zo mooie leven zit er weer op en het wordt weer aftellen naar de volgende vakantie. Je vervalt weer in de dagdagelijkse sleur en dat is natuurlijk helemaal geen fijn gevoel. Maar op zich kun je zo’n dipje wel voorkomen.

Heb jij dat ook, dat je na je vakantie soms zelfs extra uitgeput en gedemotiveerd bent om opnieuw aan de slag te gaan? Dat je de dagen voor je opnieuw begint werken er eigenlijk niet aan mag denken want anders valt zo’n weemoedig gevoel over je? Ik heb daar dus ook wel last van. Maar op zich ligt dat niet per se aan ons maar aan de geluksstoffen in onze hersenen. Die zijn zo uit balans omdat je tijdens je vakantie heel veel gelukstoffen opgedaan hebt.

Geluksstoffen zijn dopamine, endorfine en serotine en die zorgen er dus voor dat je je gelukkig voelt. Die stofjes worden natuurlijk heel wat meer aangemaakt tijdens een vakantie: gezellig samenzijn met mensen die je graag hebt, je hebt wat meer tijd om te sporten, je geniet van lekker eten en drinken, noem maar op.

En wat gebeurt er dan als de vakantie over is? Het tegenovergestelde! Je voelt misschien wat paniek of stress en dat zorgt ervoor dat het stresshormoon weer op de loer ligt en je dus niet alleen minder gelukstofjes maakt, maar dus ook meteen stressstofjes hebt.

Gelukkig kan je door een aantal tips dat dipje verminderen. Ik deel graag mijn persoonlijke tips:

 • Goed afronden
  Ik vind het belangrijk om goed af te ronden voor ik een vakantie begin. En voor mij is ‘afronden’ een ruim begrip: niet alleen op het werk, maar ook zorg ik ervoor dat mijn huis spik en span is voor ik op vakantie ga. Zo kom ik terug thuis in een heel proper huis en dat helpt al enorm! Deze tip kun je ook toepassen als je niet op reis gaat. Maak in het eerste weekend werk om je huis op te ruimen en alle huishoudelijke klusjes te doen, zo kun je de komende week of weken even niets doen.

 • Plan nog wat extra verlof in na je reis
  Als je op reis gaat, vind ik het persoonlijk belangrijk om nog een paar extra dagen verlof te hebben om wat te bekomen. Want als je na je reis meteen gaat werken, is dat zwarte gat nog veel groter. Gun jezelf de tijd om even te wennen aan thuis zijn, zonder dat je daarbij moet werken. Wij plannen onze reizen daarom altijd in de eerste week of twee weken van onze vakantie. Zo hebben we nog een extra week om thuis nog wat te genieten, ook al is het dan anders dan op reis gaan. De overgang voelt dan minder zwaar aan.

 • Blijf genieten, ook als je werkt
  Als je gaat werken, wil dat niet zeggen dat je niet in de tuin kan ontbijten of dat je ’s avonds niet kan aperitieven. Neem het vakantiegevoel nog even mee en plan wat leuke dingen in zodat je nog steeds geluksstofjes kan aanmaken.

 • Vakantieherinneringen
  Je hebt wellicht duizenden foto’s genomen tijdens je vakantie en daar kun je iets mee doen! Maak een foto-album of selecteer bepaalde foto’s om te delen met sociale media. Zo word je weer een beetje meegenomen op reis, #throwback. Je kan ook een foto kiezen om uit te hangen boven de zetel of aan je bureau op het werk. Of verander de foto van je bureaublad op je computer.

 • Plan een nieuwe vakantie
  Misschien wel de beste tip van allemaal: plan gewoon je volgende vakantie of staycation in! Geen vakantie meer over of is het nog belachelijk ver weg? Dan kun je gewoon eens een weekendje erop uit trekken. Zo leg je de focus niet op ‘het is al voorbij’, maar ‘ik zie uit naar X’. Zolang je maar iets plant waar je lekker naar kan uitkijken. Gewoon doen!

Heb jij zelf ook last van die vakantiedip? Laat het zeker weten in de comments, ik ben benieuwd!

Comments (8)

 • Irene

  17 augustus 2020 at 10:03

  Ik probeer zelf ook altijd nog een paar dagen vakantie te hebben als ik echt op reis ben geweest. Vind het inderdaad ook fijner om dan thuis nog even te bekomen en een nieuwe start te maken. Ik had het er nu zelf niet lastig mee om na mijn verlof terug te starten, ook omdat ik mijn bevallingsverlof in’t vooruitzicht heb (nog twee weken) en dat voorlopig ook nog voelt alsof er vakantie op de planning staat maar ik moet ook toegeven dat ik nu al niet bepaald uitkijk naar die periode daarna, als ik opnieuw moet gaan werken, in putje winter met die donkere dagen enzo (dat doet mentaal ook heel veel bij mij). Brr.

  1. Tamara

   21 augustus 2020 at 09:54

   Oh, ja dat snap ik volledig! Ik hoop alvast dat het meevalt voor je! Ik ben al benieuwd naar dat kleintje! 🙂

 • Kaylin

  14 augustus 2020 at 17:42

  In het begin van mijn verlof voelde ik mij rusteloos. Het hebben van een lege agenda, een andere structuur en niet veel kunnen plannen gaven mij een vervelend gevoel. Gelukkig ging het na een dag of 4 beter en kon ik het meer loslaten, dat ik niet veel hoefde te doen en alles mocht op me laten afkomen. Achteraf gezien heb ik dan het meeste deugd gehad van deze momenten.
  Maar jij beschrijft had ik ook wel. Vooral de voorlaatste dag voelde ik meer spanning in mijn lichaam. Die spanning in combinatie met de hittegolf zorgde ervoor dat ik even geen weg wist met mezelf…

  1. Tamara

   16 augustus 2020 at 11:53

   Ja, dat heb ik dus ook. Mijn lichaam staat constant alert: voor het werk, de baby, huishouden, verhuis regelen, projecten,… En emotioneel begon ik steeds de tranen in de ogen te krijgen, omdat ik echt moest vechten voor de energie. En die hittegolf heeft er inderdaad geen goed aan gedaan. Eigenlijk heb je gelijk, gewoon eens niets doen en alles op je af laten komen, kan echt wonderen doen.

 • Lesley

  14 augustus 2020 at 09:50

  Ik plan ook aaaaaltijd een nieuwe vakantie na elke reis haha, al is het maar gewoon mentaal. Tot het moment ergens half augustus komt dat al mijn vakantiedagen op zijn hehe. Dit jaar niet (hello corona), dus het is ook wel eens fijn om nog te kunnen uitkijken naar een kerstvakantie, al heb ik reizen wel al erg gemist. Tja, iets met ‘elk voordeel’ zeker? 🙂

  1. Tamara

   14 augustus 2020 at 10:35

   Ahh ja, aan elk nadeel zijn gelukkig ook voordelen. Maar ik snap je, het reizen is op zich wel speciaal en als je dat moet schrappen, is dat natuurlijk sowieso een domper. Ik ben steeds een week thuis met de kerstvakantie (door overuren) en ik vind dat eigenlijk echt een zalige periode om thuis te zijn. Kerstvakantie = boefen, tv kijken met een dekentje en chillen!

 • Sofie

  12 augustus 2020 at 13:54

  Ik heb nu vakantie en heb nu al schrik voor de stress van het naar het werk gaan en weer minder me-time. Maar ik ga proberen om wat snipperdagen te plannen 🙂

  1. Tamara

   12 augustus 2020 at 14:02

   Ah, snipperdagen, ook echt een heel goed idee! Fijne vakantie! 🙂

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Prev Post

Dit was mijn vakantie

10 augustus 2020

Next Post

Ik heb het lastig

14 augustus 2020