We kennen allemaal dat gevoel wel dat we eigenlijk geen zin hebben om te gaan werken als onze vakantie voorbij is. We ervaren als het ware een zwart gat: het o zo mooie leven zit er weer op en het wordt weer aftellen naar de volgende vakantie. Je vervalt weer in de dagdagelijkse sleur en dat is natuurlijk helemaal geen fijn gevoel. Maar op zich kun je zo’n dipje wel voorkomen.

Heb jij dat ook, dat je na je vakantie soms zelfs extra uitgeput en gedemotiveerd bent om opnieuw aan de slag te gaan? Dat je de dagen voor je opnieuw begint werken er eigenlijk niet aan mag denken want anders valt zo’n weemoedig gevoel over je? Ik heb daar dus ook wel last van. Maar op zich ligt dat niet per se aan ons maar aan de geluksstoffen in onze hersenen. Die zijn zo uit balans omdat je tijdens je vakantie heel veel gelukstoffen opgedaan hebt.

Geluksstoffen zijn dopamine, endorfine en serotine en die zorgen er dus voor dat je je gelukkig voelt. Die stofjes worden natuurlijk heel wat meer aangemaakt tijdens een vakantie: gezellig samenzijn met mensen die je graag hebt, je hebt wat meer tijd om te sporten, je geniet van lekker eten en drinken, noem maar op.

En wat gebeurt er dan als de vakantie over is? Het tegenovergestelde! Je voelt misschien wat paniek of stress en dat zorgt ervoor dat het stresshormoon weer op de loer ligt en je dus niet alleen minder gelukstofjes maakt, maar dus ook meteen stressstofjes hebt.

Gelukkig kan je door een aantal tips dat dipje verminderen. Ik deel graag mijn persoonlijke tips:

 • Goed afronden
  Ik vind het belangrijk om goed af te ronden voor ik een vakantie begin. En voor mij is ‘afronden’ een ruim begrip: niet alleen op het werk, maar ook zorg ik ervoor dat mijn huis spik en span is voor ik op vakantie ga. Zo kom ik terug thuis in een heel proper huis en dat helpt al enorm! Deze tip kun je ook toepassen als je niet op reis gaat. Maak in het eerste weekend werk om je huis op te ruimen en alle huishoudelijke klusjes te doen, zo kun je de komende week of weken even niets doen.

 • Plan nog wat extra verlof in na je reis
  Als je op reis gaat, vind ik het persoonlijk belangrijk om nog een paar extra dagen verlof te hebben om wat te bekomen. Want als je na je reis meteen gaat werken, is dat zwarte gat nog veel groter. Gun jezelf de tijd om even te wennen aan thuis zijn, zonder dat je daarbij moet werken. Wij plannen onze reizen daarom altijd in de eerste week of twee weken van onze vakantie. Zo hebben we nog een extra week om thuis nog wat te genieten, ook al is het dan anders dan op reis gaan. De overgang voelt dan minder zwaar aan.

 • Blijf genieten, ook als je werkt
  Als je gaat werken, wil dat niet zeggen dat je niet in de tuin kan ontbijten of dat je ’s avonds niet kan aperitieven. Neem het vakantiegevoel nog even mee en plan wat leuke dingen in zodat je nog steeds geluksstofjes kan aanmaken.

 • Vakantieherinneringen
  Je hebt wellicht duizenden foto’s genomen tijdens je vakantie en daar kun je iets mee doen! Maak een foto-album of selecteer bepaalde foto’s om te delen met sociale media. Zo word je weer een beetje meegenomen op reis, #throwback. Je kan ook een foto kiezen om uit te hangen boven de zetel of aan je bureau op het werk. Of verander de foto van je bureaublad op je computer.

 • Plan een nieuwe vakantie
  Misschien wel de beste tip van allemaal: plan gewoon je volgende vakantie of staycation in! Geen vakantie meer over of is het nog belachelijk ver weg? Dan kun je gewoon eens een weekendje erop uit trekken. Zo leg je de focus niet op ‘het is al voorbij’, maar ‘ik zie uit naar X’. Zolang je maar iets plant waar je lekker naar kan uitkijken. Gewoon doen!

Heb jij zelf ook last van die vakantiedip? Laat het zeker weten in de comments, ik ben benieuwd!