Er is een ton aan informatie op Internet maar toch vond ik het niet gemakkelijk de juiste luiers te kiezen en te weten hoe je ze het best gebruikt. Daarom schreef ik een handleiding!

eendelige wasbare luiers Little Lamb

Voordelen van wasbare luiers

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan wasbare luiers, maar het grootste voordeel spreekt voor zich.

De prijs

De prijs. De reden waarom ik koos voor wasbare luiers is toch vooral omwille van de prijs. Het is gewoon veel goedkoper. Wegwerpluiers kosten ongeveer 0,30 cent per stuk, laten we zeggen dat ze 6 luiers per dag nodig hebben (al zat ik eigenlijk meestal boven de 6). Een kindje is ongeveer zindelijk aan 2,5 jaar dus dat wil zeggen dat wegwerpluiers komt dat ongeveer op 1600 euro in totaal. Als je een tweede of derde kindje krijgt, mag je ditzelfde bedrag nog eens ophoesten. Ik had niet onder stoelen of banken gestoken dat ik nog een kindje wil, dus voor mij speelde dat ook mee om te kiezen voor wasbare luiers.

Hoeveel kostten me nu de wasbare luiers? Ik heb er 28 en ik betaalde voor het pakket 300 euro. Dat was dan inclusief luieremmer, wasnetje en 1 rol inlegvellen. Dit is geen gesponsorde post, als enige raad wil ik je geven om te kijken op verschillende websites of winkels en vooral te kijken naar hun pakketten.

Duurzamer

Toen ik mijn afvalberg zag groeien en toen ik las dat het algemeen afval bestaat uit maar liefst 12% luiers had ik er genoeg van. Het is ook mijn verantwoordelijkheid om die mijn ecologische voetafdruk in te tomen. Wasbare luiers zorgen ook voor 1,5 tot 2,5 minder CO2-uitstoot en daarnaast worden er 6 bomen minder gekapt per kind.

Ja maar, wat met het waterverbruik, hoor ik je denken. Ook dat valt te kaderen: het is waar dat je meer wasjes moet draaien met wasbare luiers maar het water dat nodig is om wegwerpluiers te produceren is minstens evenveel water.

Sneller zindelijk

Doordat je baby een nat gevoel krijgt bij het plassen, wat ze niet hebben bij wegwerpluiers, worden ze sneller zindelijk. Gemiddeld is dat zelfs zes maanden vroeger.

Natuurlijk materiaal

Babybilletjes zijn nu eenmaal gevoelig en een katoenen luier zit nu eenmaal veel aangenamer dan een wegwerpluier, het ademt ook veel meer voor de huid van je baby. Ik hou niet zo van die chemische stoffen, dat is ook de grootste reden waarom ik koos voor Cheeky Wipes in plaats van wegwerpdoekjes. Daar schrijf ik later zeker nog over.

eendelige wasbare luiers Little Lamb

Nadelen van wasbare luiers

Er zijn natuurlijk toch ook een paar nadelen, die wil ik je niet onthouden. Voor mij wegen de voordelen niet op tegen de nadelen, maar ieder gezin is natuurlijk anders.

Meerdere wasjes draaien

Je moet meerdere wasjes draaien. Mijn baby poept eigenlijk maar 1 keer per dag en dat doet hij meestal keurig in het inlegvliesje dus er hangt meestal geen poep aan de pamper. Daardoor was ik mijn luiers en cheeky wipes samen met andere (baby)was. Ik spoel de luiers en cheeky wipes wel eerst even apart op het 15-minuten spoelprogramma).

Wat ook een nadeel kan zijn, is dat je wasrek nu echt wel precies een meubelstuk wordt, bij mij staat het vaak uit. In de zomer valt dit wel reuze mee omdat ik het buiten kan hangen en omdat het ook veel sneller droogt in de zon.

Tijd

Het kost je wel veel meer tijd, vind ik. Dat had ik wat onderschat. Een wasje draaien, houdt op zich niets, maar die pampertjes uithangen is toch een klusje. Mijn luiers hebben een buitenkantje en hebben elk twee inleggers die ik eruit haal om te wassen. Dus dat komt neer op drie stuks ophangen per pamper en op den duur begint dat wel te tellen. Als ze droog zijn, steek ik de pamper ook meteen weer in elkaar, dus de twee inleggers opnieuw in de luier zelf. Dat is op zich ook wel een hele klus.

eendelige wasbare luiers Little Lamb

Hoe begin je nu aan wasbare luiers

Er zijn twee gangbare soorten: de eendelige en tweedelige luiers. Je hebt ook verschillende merken. Toen ik voor de keuze stond van luiers koos ik voor het eendelig systeem omdat het mij gewoon eenvoudiger lijkt want een stuk klinkt minder lastig dan twee, toch? Ik koos voor de luiers van LittleLamb, omdat die meegroeien. Zo hoef je maar een keertje investeren en kun je ze blijven gebruiken doordat je de grootte kan wijzigen aan de hand van drukknopen.

Wat koop je nu precies?

Elke luier komt standaard met 2 inleggers. Die inleggers stop je als het ware in de pamper zelf, het is eigenlijk heel gemakkelijk.

Daarnaast koop je best nog een pak inlegvellen. Die inlegvellen leg je op het pampertje, dat is eigenlijk om de kaka op te vangen. Als je kindje gepoept heeft, kan je het velletje nemen en gewoon weggooien. Je kan het ook in het toilet gooien, maar enkel als je geen verouderde leidingen hebt en alles goed werkt, zelf neem ik dat risico niet want ik denk dat onze leidingen dateren van de prehistorie en ik wil geen verstopping creëren. De inlegvellen die niet vuil zijn, gaan gewoon de was mee en ik gebruik ze dus opnieuw.

eendelige wasbare luiers Little Lamb
eendelige wasbare luiers Little Lamb

Tot slot kocht ik nog een pak superboosters, dat zijn inleggers die wat meer kunnen opvangen, ideaal als je bijvoorbeeld een lange autorit doet.

Een luieremmer en waszak kan handig zijn, maar hoeft niet per se natuurlijk. Ik heb het wel aangekocht want ik vind het veel gemakkelijker.

Ik kocht 28 wasbare luiers en ben tevreden van de hoeveelheid. Koop er niet te weinig want zo zal je misschien wel eens in nood komen als je niet snel kan wassen. Meestal wordt rond de 24 aangeraden.

eendelige wasbare luiers Little Lamb

Extra tips

De luiers zijn ideaal van 4,5 kilo tot 14 kilogram. Dat wil zeggen dat je kleine ukkie in het begin misschien beter nog even andere soorten luiers draagt.

Het is even zoeken hoe je ze moet knopen, maar het is vooral belangrijk dat ze voldoende aansluiten. Het spreekt vanzelf maar ik vond het toch even zoeken. Ik laat momenteel één knoopje over bovenaan en sluit de tweede knopen ook wel goed aan. Zo lekt hij eigenlijk nooit.

Zorg ook dat de friemeltjes naar binnen zijn, die randjes aan de billetjes dus.

Pas later had ik door dat deze luiers eigenlijk niet geschikt zijn voor de lange nacht. Voor de nacht schakel je toch beter over op tweedelige luiers of de Piriuki night. Momenteel heb ik nog wegwerpluiers die ik aangekocht had voor ik overschakelde en ik gebruik dus nog 1 wegwerpluier per dag. Als ik door mijn voorraad heen ben, schaf ik mij zo’n Piriuki aan. Zo’n 3 a 4 luiertjes zijn voldoende.

De luiers moet je minimum drie keer wassen voor gebruik. Ook de inleggers moet je zeker drie keer wassen. Pas als ze tien keer gewassen zijn, absorberen ze optimaal, maar natuurlijk kun je ze wel al gebruiken na drie keer wassen.

Haal de inleggers altijd uit de luier voor je ze in de mand gooit. Zo worden ze beter gewassen.

eendelige wasbare luiers Little Lamb

Dat was het zo’n beetje. Heb je nog vragen? Stel ze maar in de comment!

Zou jij kiezen voor wasbare luiers?