Bij mijn zoontje mocht ik 4 maanden borstvoeding geven en bij mijn dochter is dat al 10 maanden and still counting. Hoog tijd dus om die borstvoeding tips even op te lijsten!
Er is maar weinig kennis rond borstvoeding, zelfs bij vroedvrouwen en gynaecologen laat de kennis soms wat te wensen over. Ook bij Kind & Gezin wordt niet altijd de juiste informatie verstrekt, al hangt veel af van wie je voor je neus krijgt. Borstvoeding is als autorijden, je moet het leren. Als je de kneepjes kent, gaat het bijna vanzelf. Maar in het begin lijkt het hard to master. Maar laat me je nu al vertellen: dat is slechts het begin. Het is het zeker waard om door te zetten.
Beginnen met het borstvoedingsavontuur
Bij mijn zoontje wist ik nog niet zeker of ik borstvoeding wou geven. Na mij goed te informeren en de voordelen ervan in te zien (gemakkelijker op gewicht komen), besliste ik om zelf te voeden. Het was in het begin een hobbelig parcours, de eerste weken had ik twee borstontstekingen en een productie die nogal weinig leek. Dat maakte me erg onzeker en ik maakte me daarover grote zorgen. Onterecht, want eigenlijk was mijn productie gewoon waarschijnlijk vetter dan een andere melkproductie. Geen enkele vrouw is hetzelfde en ook elke moedermelk is anders. Ook bij Rhea heb ik eerder een lagere productie dan andere vrouwen, maar ze groeit en bloeit al 10 maanden op mijn melk.

Onderproductie door te gaan werken
Toen ik opnieuw aan de slag ging na de geboorte van Remus, merkte ik wel een fikse daling van mijn moedermelk. Ook het kolven lukte niet zo goed, ik kreeg er nauwelijks iets uit. Mijn zoontje was toen 3,5 maanden en omdat ik gewone speentjes gebruikte, vond hij de borst (waar hij hard voor moest werken) niet meer interessant. Daardoor kelderde mijn productie zo enorm, dat ik bijna zelfs van de ene dag op de andere kon stoppen zonder af te kolven. Het deed me veel verdriet om al te moeten stoppen en nu weet ik dat ik dat kon vermeden hebben. Maar ik had de kennis toen niet.
Borstvoeding met de dochter
Bij de geboorte mijn dochter was ik helemaal ingelezen en had ik alle kennis vergaard om mijn productie hoog te krijgen én te stabiliseren. En met succes! Ik geef al 10 maanden borstvoeding en ik ben niet van plan om binnenkort te stoppen. Door mijn ervaring weet ik nu wat je nodig hebt en hoe je je productie op peil kan houden.
Borstvoeding tips
Ik lijstte daarom een aantal onmisbare borstvoeding tips op zodat jij niet dezelfde fouten maakt als ik.
- Huid op huid
Na de bevalling wordt je baby meteen op jou gelegd. Doen ze dat niet, dan mag je echt eisen dat ze dit doen. Huid op huid is niet alleen belangrijk voor de melkproductie, je kindje heeft net zijn veilige haven verlaten en heeft je nodig. Maar ook voor de melkproductie leg je je baby best zo snel mogelijk aan. Dus net na de bevalling.
- De eerste 6 weken zijn cruciaal
De eerste 6 weken zijn de belangrijkste weken voor je productie. Leg je kindje om de 3 uur aan en laat ’s nachts niet meer dan 4 uur tussen. Ook al geven sommigen het advies dat je ze mag laten doorslapen, niet doen. Voor je productie is het echt gewoon cruciaal dat die borsten regelmatig gestimuleerd worden. Na die 6 weken mag je dan gerust ’s nachts wat langere blokken tussenlaten, als je kindje niet uit zichzelf wakker wordt.

- Powerkolven
Er bestaat zoiets als powerkolven. Als je merkt dat je productie niet voldoende is of aan het kelderen is, is powerkolven jouw redding. Leg minstens om de 2 uur (of sneller) je baby of de kolfmachine aan. Hou dit een ruime tijd vol tot je merkt dat je borsten wat voller worden.*
*Let op: vlak voor en tijdens je menstruatie kan je een productiedip ervaren. Dat is volkomen normaal en daarvoor hoef je niets te doen. Je zal merken dat het vanzelf weer goed zal stromen. Na mijn menstruatie heb ik altijd meer melk dan normaal.
- Investeer in een goede kolfmachine
Kolfmachines, ze bestaan verschillende soorten en vormen. Bij mijn zoontje huurde ik een kolfmachine van de zorgwinkel maar dat zou ik iedereen afraden! Die machines zijn veelal erg oud en eigenlijk geen goede machines. De hedendaagse techniek staat veel verder als het komt op kolven. Ik kocht nu zelf een Medela Swing en ben er zo blij mee. Hij is ten eerste heel erg compact maar ik kolf ook veel meer dan die andere. Ik probeerde ook met een handkolf, maar de Medela Swing maakt het zo gemakkelijk dat ik toch gewoon snel grijp naar mijn machine.
Pro tip bij thuiswerken of als je graag je handen vrijhebt tijdens het kolven: maak het jezelf gemakkelijk en investeer in een kolfbh. Ik heb die pas gekocht toen mijn dochter al 8 maanden is, maar ik heb ze nu al zoveel gebruikt dat ik niet meer zonder kan. De kolfbh zorgt ervoor dat je gewoon lekker kan doorwerken of computeren terwijl je dus aan het kolven bent. Ik trek de kolfbh over mijn voedingsbh, ik doe daarvoor niets uit. Ik wou dat ik dit eerder wist, want het ging mijn leven heel wat vergemakkelijkt hebben. Maar kijk, ik heb ze nu toch tenminste. 🙂

- Koop de juiste speentjes
Van zodra mijn zoontje door had dat de flesje gemakkelijker is dan de borst had ik een borstweigeraar. Hij wilde van toen aan enkel nog flesjes, al zijn er kindjes die enkel en alleen de borst zullen willen. Maar om geen risico’s te nemen en borstweigeraars te hebben, raad ik sowieso altijd aan om een Calma speentje te kopen. Deze speentjes bootsen de borstvoeding na waardoor je ze perfect geeft in combinatie met borstvoeding.
- Kolf, kolf en blijf kolven
Heb je – zoals ik – een kindje die nog steeds een wenkbrauw optrekt bij groentepap en/of fruitpap? Blijf dan vooral verder kolven doorheen de dag. Ikzelf kolf nu nog 1 à 2 keer, afhankelijk van wanneer ze ’s ochtends gedronken heeft. Meestal rond 11 uur en dan nog eens rond 14 uur. Al gebeurt het dat ik over de middag gewoon 1 keer kolf. Rhea drinkt vaak nog overdag als ze thuis is, dus daarom is het belangrijk die productie in stand te houden.
- Iedereen is anders
Ik heb best een vrij lage productie. Een kolfbeurt bij mij levert zo’n 70-100 ml per borst. Ik heb me daar lang onzeker over gevoeld, me afgevraagd of mijn baby wel voldoende binnenkrijgt. Rhea drinkt al van in het begin ook maar een vijftal minuutjes. Is dat niet te weinig? Maar dat gepieker was allemaal niet nodig. Ze groeit en ze komt bij, dat is het bijzonderste. Soms drinkt zij om de 2 uur, soms laat ze wel eens 4 uur tussen. In het begin was dit soms maar een halfuur of een uurtje. Allemaal oké. ’s Nachts slaapt zij momenteel nog niet door (10 maanden), maar ze drinkt 5 minuten en slaapt dan weer lekker verder. Van alle borstvoeding tips vind ik dit de belangrijkste.
Elke mama is anders, elke baby is anders en
elke productie is anders.
- Schakel een lactatiedeskundige in
Lukt het moeilijk of ben je onzeker? Heb je een borstontsteking en weet je niet goed wat je moet doen? Doet het pijn? Heb je bepaalde vragen en vind je geen sluitend antwoord? Je hoeft het niet alleen te doen! Vraag raad bij vriendinnen, volg wat Instagramaccounts over borstvoeding of laat je bijstaan door een lactatiedeskundige.
Doe vooral wat goed voelt
Ik ben een grote voorstander van borstvoeding maar een nog grotere voorstander van een gelukkige mama met een gelukkige baby. Ben jij gelukkiger met flesvoeding? Past dit beter bij jou? Dan is dat zeker ook geen probleem. Ook als je maar een dag, een week of een maand borstvoeding geeft, you do you. Doe wat goed voelt, dat is het allerbelangrijkste!

Heb jij nog borstvoeding tips?
Zalig artikel! De borstvoedingsperiode is hier al een jaar of 5 afgesloten, maar ik vind het nog altijd fijn om erover te lezen bij andere mensen. Aan jonge mama’s zou ik zeggen informeer je goed en laat je niet afschrikken door de onheilsberichten dat je niet kan werken en BV geven. En qua informatie draagt dit stukje dus absoluut bij. Mijn oudste is gestopt toen ze naar de kleuterklas ging en dat was zeker niet op voorhand zo gepland, dus alles is mogelijk he (en toen mochten we nooit thuiswerken dus nog minder evident dan nu).
Dank je wel! Exact, gewoon je goed informeren is het halve werk. En dat is voor mij de droom: stoppen wanneer zij stopt. We gaan zien! 🙂
Wat fijn dat het nu wel lukt om lang te blijven voeden zoals je graag wilde! Ik kolf voor mijn kindjes, dus ze krijgen alle moedermelk via de fles. Dat werkte voor mij/ons het beste. Ik heb veel kennis opgedaan via Facebook-groepen. Voor powerkolven zijn er veel methodes – ik hou de 3×10-sessies aan. En als kolfbh heb ik gewoon gaten in een oude sportbh geknipt. Ik vond dat echt een verademing!
Ik gebruik nu ook een Medela Swing Maxi, maar ben wel erg te spreken over de krachtige huurkolf in het begin (Medela Symphony). Die heb ik in het ziekenhuis gebruikt en toen nog 1,5 week thuis. Heeft mijn productie (na een keizersnede) goed op gang weten te brengen!
Oh echt? De machine die ik huurde, was echt een bak, precies een gereedschapskist dat je moest meezeulen en dat maar half werkte. Was ik echt niet tevreden over, achteraf gezien. Wel zot goed dat het kolven zo goed lukt, go you!! 🙂
Ja, das een goeie tip van die sportbh, maar heb ikzelf eigenlijk niet echt liggen. Ik probeerde ook de truc met een voedingsbh er zo deels over trekken, maar dat ging ook maar half. En toen ze in korting stonden, heb ik dus eindelijk toch een kolfbh gekocht. Echt zoooo blij mee!
Die Facebookgroepen zijn ook een goeie tip!