De dag van vandaag zie je vaak ‘echte’ verhalen over zwangerschap en ouderschap. Die roze wolk wordt meer en meer in vraag gesteld en ook bekende personen geven aan dat het niet altijd een walk in the park is. Maar daar heb ik eigenlijk ook wel iets over te zeggen.

Ik krijg nogal het gevoel dat nu enkel de lastige kant (als ik het zo mag noemen) wordt belicht van een zwangerschap of ouderschap. En natuurlijk mogen ook die gevoelens er zijn, ik ben blij dat daar zo eerlijk over wordt gecommuniceerd. Maar lastige verhalen worden zoveel meer onthouden. En net daarom wil ik daar graag iets over schrijven.

Want eerlijk?

Ik was bang om zwanger te worden. Deels door de horrorverhalen: het lukt niet of je verliest je kindje of … Er zijn er genoeg. Maar ik was ook doodsbang door de verhalen van (aanstaande) moeders die het lastig hebben. Echt, ik dacht er even aan om er gewoon niet aan te beginnen.

En toen werd ik zwanger.

En zelf had ik echt wel die roze wolk. Ik had nauwelijks last van kwaaltjes, ik droeg mooi naar voren en alles verliep vlekkeloos. Remus werd zelfs geboren op zijn uitgerekende dag.

Maar ook ik had natuurlijk wel (in mindere mate) last van zuuroprispingen, rugpijn en wat bekkenpijn. Hoort erbij. En viel op zich reuze mee. En ja, een bevalling doet pijn, ja. Maar ik had zeker een prachtige bevalling.

En toen was hij er.

En ook dat viel goed mee. Natuurlijk was ik ook heel erg onzeker, vroeg ik me af of ik het wel goed doe, of wat ik precies moest doen (nog steeds trouwens, haha, dat gevoel gaat niet weg). Remus sliep al vrij goed, dronk ook goed en was een nieuwsgierige baby. Ook hij had af en toe wel krampjes maar op zich viel dat ook heel goed mee.

Wanneer ik super gestresst was, kalmeerde ik me met de gedachte: het enige wat ik moet doen, is hem in leven zien te houden. En dat lukte die eerste nacht uit het ziekenhuis en na die nacht vertrouwde ik er wel op dat het wel goed zou komen.

Ja, er zijn momenten dat ik het soms ook niet weet, er zijn momenten dat ik denk dat ik gewoon wil slapen. Maar het is de minderheid.

En ik durf het bijna niet zeggen.

Maar ik had wel die roze wolk. En ik wil jou gewoon vertellen: hij bestaat. Oké, niet voor iedereen, maar laat je niet bang maken door de vele lastige verhalen. De positieve verhalen komen gewoon niet altijd tot zijn recht. En dat is oké.

Dit is natuurlijk geen kritiek op deze lastige verhalen, want ik ben net blij dat deze gedeeld worden. Maar ik hoop dat ze ook niet te veel de positieve verhalen verdringen. Want het kan ook echt heel erg mooi en roze zijn.