Een school kiezen, kan eenvoudig zijn, maar is het vaak niet. In sommige gevallen is er misschien niet echt een keuze, maar als je de keuze hebt, hoe kies dan je een school voor je peuter?

Dit artikel gaat over het kiezen van een school. Ik schreef ook al over hoe ik het verschil tussen een créche of onthaalmoeder ervaren heb en hoe ik die keuze gemaakt heb.

Een school kiezen voor je peuter

De keuze lijkt soms eenvoudig: je kiest de school het dichtst bij je locatie. Maar niet elke school is even goed. Een goede school kiezen, doe je aan de hand van ervaringen (noem het maar reviews), informatie en jouw gevoel. Niet elke school is ook geschikt voor jouw kindje, durf dat ook te beamen.

Locatie

Ik hamer erop dat je niet alleen een school kiest die dichtbij is, maar dat je je ook goed voelt bij de keuze van deze school. Natuurlijk wil je geen school die 20 kilometer ver is, dus logisch dat regio uiteindelijk wel een rol speelt. Daar is niets fout mee. Maar waarschijnlijk zijn er meerdere scholen binnen een bepaalde straal. Zoek deze scholen al eens op. Ga eens langs, hoor eens bij de buren.

In ons dorp zijn er drie scholen, twee goeie en één waarvan ik toch al wat slechte zaken heb horen vallen. In die ene zou het al een verouderd gebouw zijn waar het binnen regent. Waarschijnlijk met een korrel zout te nemen, maar die geruchten komen er ook niet zomaar. Dus die school was voor ons al een no-go, ook al was het zelfs de dichtste school.

De andere twee hoorden we veel positieve zaken. De ene was totaal niet op de weg, maar de andere wel. Dus kozen we voor die laatste.

Hoe kies je een school voor je peuter?

Aanmelden via een algemeen systeem

Bij ons moet je je kindje aanmelden op een algemene website, die website is tot stand gekomen door onze stad. Het aanmelden is meestal in april voor het volgend schooljaar. Je geeft drie scholen aan waar je je kindje wil aanmelden. Nadat de aanmeldperiode gesloten is, bekijken de scholen waar de kindjes kunnen en dan krijg je een goedkeuring. Remus kon naar de school gaan die onze eerste voorkeur kreeg.

Na deze goedkeuring mag je je naar de school melden en je kindje gaan inschrijven.

Inschrijven in school

Daarna krijg je dus de kans om je kindje effectief in te schrijven. Helaas was dit bij ons volledig via de post en konden we eens niet langs gaan naar school om de juffen en de klasjes te zien. Dat geeft direct een heel koud gevoel, vind ik. Ik mocht zelfs niet langs gaan om even mijn bezorgdheden uit te spreken rond Remus. Dat moest allemaal via mail en telefoon. Ik snap wel dat het moeilijker gaat in deze tijden, maar op afspraak zou zeker gekund hebben.

Ik probeerde mijn bezorgdheden rond de ontwikkelingsachterstand van Remus te benoemen, maar via telefoon is dit moeilijk. Ik kreeg toen ook heel vage antwoorden. Verder waren de klasjes (ook de peutergroep) met 24 kindjes op het einde van het schooljaar. Dat vond ik erg veel en leek me niets voor Remus.

Hoe kies je een school voor je peuter?

Opnieuw informeren

Omdat er zoveel kindjes zijn per klasje trok ik aan de alarmbel. Remus is nu een peutergroep gewoon van 15-16 kindjes en dat lukt hem wel. Maar daar staan ze ook met twee en als hij wat hulp nodig heeft, kan dat. Met 24 peuters met 1 juf weet ik niet of ze hem ondersteuning kunnen bieden als hij dat vraagt. Eigenlijk vind ik 24 sowieso al erg veel. Aan 2 jaar zit hij in de crèche waar nog 8 kindjes per begeleider telt. Aan 2,5 jaar krijgt 1 juf opeens 24 kindjes. Wat? (En ik zwijg dan nog over het feit dat 8 kindjes voor 1 begeleider te veel is.)

Via de opvang en via vriendinnen van mijn regio informeerde ik me over scholen die goed aangeschreven staan én waar misschien iets minder kindjes zitten per klasje. Zo kwam ik tot twee leuke scholen: het waren beide twee normale scholen. De ene school werkte op een prikkelarme manier, zo waren de muren wit geschilderd om zo weinig mogelijk prikkels te creëren voor de kindjes. In de andere school waren minder kindjes aanwezig en hoorden we ongelooflijk goede zaken over. Bovendien werken ze ook ervaringsgericht, al noemen ze zichzelf geen freinet school. Maar er waren duidelijk raakvlakken.

De school die we kozen voor Remus

Ik contacteerde de laatste school en daar mocht ik wel meteen langs. Ik kreeg heel wat uitleg, een rondleiding en ik kon een babbeltje doen met de juf. Ik kon mijn bezorgdheden kwijt en ik voelde meteen dat deze school goed zal passen bij Remus. Er zijn ongeveer 12 peutertjes en zo blijft het ook. Peutertjes die er klaar voor zijn, schuiven door naar het eerste klasje, anderen blijven wat langer hangen. Heerlijk dat ze kijken per kind en niet per leeftijd.

Daarnaast staat een heel lieve juf in de peutergroep en ik kon ook mijn bezorgdheden kwijt. Remus mocht ook 2 dagen op proef gaan en heeft het erg goed gesteld. Dat hij niet zindelijk is, gaf niet (zouden ze sowieso geen probleem van mogen maken). Remus kan heel goed drinken uit een beker maar niet echt goed uit een waterflesje. Dus de juf gaf hem water uit zijn bekertje. Ze hielp hem ook met eten over de middag. Het was alvast een goede proef.

Stappenplan

  1. Informeer je bij de scholen in de buurt
  2. Luister naar wat mensen zeggen over deze scholen
  3. Ga naar een opendeurdag of maak een afspraak bij de school of scholen die je aanspreken
  4. Kijk goed of deze school aansluit aan de noden van je kind

En vooral: volg je gevoel. Voelt het niet goed aan? Zoek dan verder!

Komende maandag gaat Remus voor echt naar school en ik vind het best wel spannend! Ik denk wel dat hij in goede handen is en voor zowel de juf als ik is zijn welzijn en zich goed voelen het belangrijkste!

Hoe ervaarde jij de allereerste schooldag van je kind(eren)?

Met dank aan Irene voor het schrijfidee!