Een tweetal weken geleden zat ik er even door en moest ik de keuze maken om mijn baby van 14 maanden te brengen naar de onthaalmoeder. Voor mij was dat een moeilijke beslissing want ik was het zo gewoon geworden met ons tweetjes (en in de avond ook manlief, natuurlijk). Maar soms moet je ook voor jezelf wat zorgen om zo ook de beste moeder te zijn. Maar mentaal vind ik het toch ook best zwaar.

Eerlijk? Ik vind het moeilijk om mijn baby te moeten afgeven aan de opvang. Ik vind het moeilijk om iemand te moeten betalen om te zorgen voor mijn kind, ik wil het eigenlijk liever zelf doen. Niet omdat ik denk dat ik het beter doe, verre van. Maar ik zette hem op de wereld en ik voel mij er ook gewoon verantwoordelijk voor. Ik vind het fijn tijd door te brengen met Remus. Het gaat erg hard tegen mijn natuur in om hem uit handen te geven, na zo’n lange periode samen zijn.

Die eerste week ging het best goed in de opvang. Hij ging twee dagen, had voor drie gevraagd maar dat ging voorlopig niet omdat de onthaalmoeder vol zat. Die twee dagen waren wennen voor Remus, maar het ging wel. Na 15 uur kreeg hij het best moeilijk maar de tijd daarvoor zat hij rustig te spelen, het ging best goed.

Maar vorige week ging het fout. Hij heeft de hele tijd geweend in de opvang, toen ik daar aan kwam, was hij ook nog aan het wenen. Hij wilde niet eten, niet spelen, niets. En dan breekt mijn moederhart wel. Waarschijnlijk was dit gewoon een slechte dag of momentopname maar het raakte me wel.

Soms denk ik erover om thuismama te zijn tot hij naar school is. Ze zeggen weleens dat de eerste duizend dagen belangrijk zijn voor de hechting. Ik overweeg het, maar ook niet echt. Ik droom een beetje over hoe het zou zijn. Als ik daarover praat met anderen hoor ik daar vaak kritiek op: ze hebben de opvang nodig ter voorbereiding van school. Of: hij hangt toch wel veel aan jou, hé. De opvang zal hem deugd doen. Of: dat sociaal contact met andere kindjes is nodig van in het begin. Of: je moet hem wat meer loslaten.

Maar ik denk er soms toch aan. Ik wil achteraf niet het gevoel hebben dat ik de tijd gemist heb met Remus, terwijl het eigenlijk perfect kon. Vooral die eerste jaren lijken me toch heel speciaal. Maar ik wil hem ook niet zijn ontplooiing afremmen, zijn fun met andere kindjes, het leren van anderen.

In ieder geval moet ikzelf een beetje meer leren loslaten, dat is waar. Remus ging gisteren naar de opvang en het ging iets beter.

Dusja, duidelijk in de knoop met mezelf. Je hebt mama’s die nooit van hun leven zouden fulltime willen zorgen voor hun kind(eren), je hebt er die het vanzelfsprekend vinden om thuis te blijven. En je hebt de categorie (me) die het echt niet weet. Ik weet gewoon dat alle categorieën er mogen zijn.