Selecteer een pagina

Een paar verklaarden me gek, anderen raadden het ronduit af om naar Parijs met baby te gaan. Een enkele vertelde me dat ik moest doen wat goed voelt. En ik luisterde vooral naar het laatste. We gingen dus naar Parijs met baby Rhea. Een aanrader? Lees snel verder!

Naar Parijs met een eenjarige baby

Paris is always a good idea, maar is het dat wel als je een baby mee hebt? Parijs is veruit de meest kindonvriendelijke stad in verre omstreken. Denk maar aan de nauwe restaurantjes, de vele keikopjes, de metro, enzovoort. De hele stad ademt anti-baby uit. Een vriendin heeft een jaar gewoond in Parijs en vertelde dat ik het niet moest proberen. Dat ik beter kies voor Rijsel.

Maar het is Parijs…

Maar ik ben gek op Parijs. Voor Remus er was, gingen we er jaarlijks. Soms voor een paar dagen of soms gewoon op en af. Parijs is maar een kleine 3 uur rijden van ons huis en met de TGV maar een uurtje (en nog geen halfuur naar Rijsel). Sinds de geboorte van Remus, die intussen 3 jaar is, zijn we er niet meer geraakt. Ik miste het om nog eens in de stad van de liefde te vertoeven.

Met of zonder baby naar Parijs?

We beslisten om naar Parijs te gaan, met of zonder baby. Een dag op en af of twee dagen. Onze driejarige zouden we sowieso bij oma laten, want Parijs is echt niets voor hem. Maar met Rhea, onze baby van 13 maanden, wisten we niet goed wat te doen. Meenemen? Of ook bij oma laten? Rhea drinkt nog borstvoeding en is niet zo graag zonder haar mama. Dat maakte het wel moeilijk, want zelfs als ik ze dan zou achterlaten, zou ik er misschien niet zo van kunnen genieten.

Maar naar Parijs met een baby… Is dat wel een goed idee in die kindonvriendelijke stad? En wat met de metro dan? En waar gaan we dan eten? Het antwoord was eigenlijk vrij eenvoudig: met een goede voorbereiding.

Naar Parijs met baby

We namen de baby mee

Mijn man wist dat ik Rhea niet zomaar zou achterlaten, tenzij misschien voor een dagje. Maar hij vond dat we toch minstens 2 dagen moesten boeken, anders is het zo snel voorbij. Dus ze ging mee!

Een beetje met een bang hartje, maar met weinig verwachtingen én veel blijdschap om gewoon te kunnen zijn in Parijs deden we het gewoon.

Naar Parijs met baby: de beste tips

Zoals alles als je met baby’s zit, is een goede voorbereiding geen overbodige luxe. Ik heb vooraf nagedacht over hoe we de zaken konden aanpakken en dit zijn mijn belangrijkste tips.

TGV of auto

Toen we nog geen kinderen hadden, hebben we zowel de auto als de tgv uitgetest. Beide hebben zo zijn voordelen, maar als ik echt moet kiezen, zou ik (met de huidige brandstofprijzen) kiezen voor de tgv. Voor onze reis kozen we dus de tgv, ook omdat Rhea niet zo graag in de auto zit. Zo konden we ook echt bezig zijn met haar.

Naar Parijs met baby

Plooibuggy en draagzak

Een tijdje geleden kochten wij een plooibuggy dat je op de schouder kan dragen als je ze niet gebruikt. Ik zag ook al buggy’s die je op je rug kan dragen als een echte rugzak. Zo’n kinderwagen is wel echt superhandig als je een citytrip doet. Daarnaast is een draagzak ook een absolute must. Eigenlijk droeg ik Rhea niet zo vaak in de draagzak, maar natuurlijk wel als we de metro op gingen.

Naar Parijs met baby
Mijn man die de buggy droeg op z’n schouder
Naar Parijs met baby
(Let niet op de wallen)

Superleuk weetje: zonder aarzelen stonden de Parijsenaren hun zitplaats af om mij een zitplaats te geven op de metro. Echt heel lief! Rhea veroverde ook veel harten op de metro.

Hotel en restaurant

Ik koos een hotel op booking die een kinderbedjes heeft. Aan het hotel mailde ik vooraf ook even of ze ergens een restaurant in de buurt kenden die babyvriendelijk was en waar een buggy in past. Ze gaven met plezier enkele suggesties, maar achteraf hebben we dit niet nodig gehad. Doordat het mooi weer was, konden we gemakkelijk op een terrasje uit eten.

Om te lunchen haalden we gewoon een stokbrood, wat kaas en wat drank (du pain, du vin en du boursin ;)) en gingen we naar le jardin du Luxembourg. Echt heerlijk! Rhea zat vooral in de buggy of op onze schoot. Onze eenjarige deed nog niet echt pogingen tot stappen dus dat maakte het wel gemakkelijker.

Naar Parijs met baby

Wat te doen

Onze verwachtingen waren behoorlijk laag, we hadden geen gigantische lijst met dingen die we per se wilden doen. Ons hoofddoel was om de sfeer op te snuiven en als we daarbij wat zaken konden doen, zoveel te beter. Maar het was geen absolute must.

Toch vind ik dat we nog veel bezocht hebben. We gingen naar Montmartre (met buggy!) en de mooie Sacré Coeur. We bezochten de Eiffeltoren, wel vanop de grond. En we gingen lekker kuieren in de winkelstraat, les Champs Élysées. Als je weet dat we effectief maar een kleine 30 uur in Parijs waren, vind ik dat we nog veel gedaan hebben. Reken daarbij nog wat terrasjes, koffietjes en ijsjes… Het was echt super gezellig!

Naar Parijs met baby is een aanrader!

Ik vind het echt een absolute aanrader om naar Parijs te gaan met baby, zeker als je je niet goed voelt met je baby achterlaten. Gewoon doen! Stel misschien even je verwachtingen bij want je zal niet kunnen uitgaan of in dat decadent restaurant kunnen eten, maar je ziet tenminste wel het mooie Parijs. Ik vond het echt heerlijk!

Bereid je goed voor, bekijk vooral hoe je onderweg-zijn aanpakt en dan komt dat helemaal goed! Stel je verwachtingen een beetje bij en geniet gewoon als een echte Parisienne van de sfeer en de gezelligheid. Geen rush rush om alles te bezoeken, maar gewoon genieten van het zijn. Wij hebben echt zo genoten! Ik zou het zo willen overdoen.

Zou jij durven gaan naar Parijs met baby?

Doe je liever een echte autovakantie? Lees dan mijn tips over op autovakantie met baby. Liever eens op je eentje naar Parijs? Lees hier mijn ervaring!