Iedereen heeft wel eens spijt van iets dat je gedaan hebt, of net niet. Hier deel ik graag 10 zaken waar ikzelf spijt van heb en die ik anders ging gedaan hebben, mocht ik kunnen teruggaan in de tijd.

“Alleen spijt komt te laat. Ik bedoel dat letterlijk zo: enkel en alleen spijt komt écht te laat. Bussen, treinen, je allereerste echte orgasme, mensen, de spaghetti bolognese die je anderhalf uur geleden besteld hebt: het zijn geen van alle dingen waar je een leven lang van wakker ligt. Van spijt wel. Van alle dingen des levens is spijt het enige dat werkelijk té laat kan komen. Verder is te laat komen nooit zo dramatisch als het lijkt.”
― Zita Theunynck

Ik vind deze quote echt zo’n geweldig begin van haar boek: ‘Het wordt spectaculair. Beloofd.’ Spijt komt altijd te laat en dat is ook zo. Ik heb van een paar dingen spijt, maar aan de andere kant ook weer niet. Want net het traject dat ik afgelegd heb, brengt me naar waar ik nu ben. En ik ben hier met mijn man, met Remus en een baby onderweg en ik zou het voor geen goud willen inruilen voor iets anders.

Maar van sommige zaken heb ik toch wel ergens spijt en had ik het graag anders gezien. Van andere zaken heb ik ook spijt en hoewel ik spijt heb, betrap ik er mij op dat ik er nog steeds niet echt iets aan gedaan heb. Maar ik werk er wel aan en zo’n proces neemt soms wel wat tijd in beslag. Here goes.

Ik heb spijt

 1. Dat ik niet altijd luisterde naar mijn hart, die mij waarschuwde dat bepaalde zaken slecht zouden aflopen.
  Ik heb vaak dat mijn hart en verstand niet op dezelfde lijn zijn en het is vaak moeilijk te bepalen naar wat van de twee ik luister. Maar het hart weet het meestal wel beter.

 2. Dat ik vroeger altijd braafjes alles volgde en niet echt zo’n rebelfase heb gehad.
  Nekeer goe zot doen. Een keertje buiten de lijntjes kleuren.

 3. Dat ik niet dieper nagedacht heb over de juiste studie volgen.
  Ik heb geen spijt van mijn studie als sociaal werker, maar bij nader inzien had ik ook graag andere studies gedaan. Mocht ik teruggaan in de tijd denk ik wel dat ik een andere studie zou kiezen, al is het maar voor meer werkzekerheid te hebben.

 4. Dat ik nooit gaan wonen ben in het buitenland
  Ik heb altijd gezegd dat ik graag wilde wonen in het buitenland. Het hoefde zelfs niet voor lang te zijn, drie maanden of een halfjaar was ook al goed. Maar het is er nooit van gekomen en laten we eerlijk zijn: nu zal het ook niet meer gebeuren. Ik heb mij daar volledig bij neergelegd, maar het wringt soms wel nog.

 5. Dat ik soms teveel in mijn introvert schulpje zat
  En daardoor heel wat momenten (en wellicht ook vriendschappen) gemist heb. Al is Netflix en de zetel wel leuk, ik wil later niet het gevoel hebben dat ik zoveel dingen heb gemist die ik wel kon gedaan hebben.

 6. Dat ik gemakkelijk over me heen liet lopen
  Eigenlijk door heel wat mensen, jammer genoeg. Maar ik moet zeggen dat dit nu al een stuk beter is, ik durf meer te zeggen waarvoor ik sta en mijn grenzen aan te geven.

 7. Dat het zolang duurde voor ik mezelf durfde accepteren
  Ik ben pas op heel late leeftijd gaan inzien dat ik een introverte, aparte (rare?) persoonlijkheid heb en dat dit helemaal oké is. Dat er nog zo’n rare mensen zijn als ik.

 8. Dat ik sommige vriendschappen niet (meteen) heb doorgeknipt
  Eigenlijk is het geen goed plan om een vriendschap te behouden die meer van je kost dan dat je er uit haalt. Je groeit ook uit elkaar, er gebeuren dingen of situaties en ja, dan is het soms beter om niet te blijven proberen.

 9. Dat ik nooit op Erasmus ben gegaan.
  Ik heb daar wel van gedroomd, maar ik ben ook een echte huismus en dat bleef dan ook toch maar thuis. Maar eerlijk? Daar heb ik nu echt wel spijt van.

 10. Dat ik mezelf niet mooi vond toen ik jonger was.
  En soms ook wel vind. Maar vroeger dus nog veel minder: ik vond mijzelf te dik, te grijze muis, te saai. Dat onzekere zit er nog steeds in, maar ik doe mijn best om lief te zijn voor mezelf en mijn lichaam. Iedereen mag er zijn, ik ook.

Heb jij iets waar je spijt van hebt? Let me know!