Ben jij ook iemand als ik die nooit geld heeft? Valt sparen je ook moeilijk? Heb je ook een gat in je hand of kriebelt je portemonnee in je zakken? Eigenlijk is dat helemaal oké, ik leg je meteen uit waarom!

Ik beken. Ik heb bijna nooit geld. Een spaarrekening kan ik alleen maar van dromen. Het gebeurt zelfs dat ik mijn geld al durf te besteden nog voor het op mijn rekening staat, zo’n persoon ben ik. Een levensgenieter zou je kunnen zeggen, iemand die leeft in het nu. Eigenlijk zie ik mezelf vooral als iemand die gewoon niet graag stilstaat bij geld.

Gelukkig ben ik wel nooit in de schulden behalve af en toe eens bij mijn mastercard. Dat is vooral het geval als ik weer eens een reisje geboekt heb of iets anders besteld heb online (wat nogal vaak is tegenwoordig in deze Coronatijden).

Sparen lukt me moeilijk maar als ik dan eens wat kan sparen, gaat het geld dan naar de auto of iets anders dat nodig is, dus eigenlijk moet ik dan vaak weeral van nul beginnen. Ik hoorde onlangs van een vriend die zei dat hij graag een buffer had van een paar duizenden euro’s. Just in case. Ik weet nog dat ik mij bijna verslikte en dat ik dacht dat ik daar enkel van kan dromen. Of juist niet…

Hé, het is oké om geen geld te hebben

Want eigenlijk is het best oké om geen geld over te hebben op het einde van de maand.

  1. Want ik kies er uiteindelijk wel zelf voor waar ik mijn budget aan spendeer. Ik ben nogal van het principe van het leven is nu. Niet dat ik daardoor niet kan sparen maar gewoon omdat ik ervan geniet nu leuke dingen te doen. En ik doe veel leuke dingen. Ik ga vaak op reis en dat kost natuurlijk wel geld. Verder spendeer ik graag mijn zaterdagen buitenshuis, eens een koffie gaan drinken of eens naar zee. Niet dat dat allemaal overdreven duur is maar je weet hoe dat gaat. Ik hou daarvan, dat maakt mij gelukkig.

  2. Een spaarboekje kan best handig zijn, maar je komt ook al ver met een mastercard. Niet dat ik dit promoot ofzo, maar als ik eens moet schuiven of een extra rekening heb, betaal ik dat soms met die kaart en dan kan ik dat terugstorten wanneer ik het geld wel heb. Wij hebben ook ons huis gekocht zonder een euro op onze spaarrekening, echt waar. De notariskosten hebben we er gewoon bij geleend.

  3. Luxe kost geld. Als jij gelukkig wordt met dat ene luxe-artikel is dat helemaal oké.
Geen spaarrekening

Als geld je toch de das omdoet..

Ik wil er wel een kleine ‘maar’ bij zetten. Als je toch moeite hebt met echt rondkomen en als de schulden zich ophopen, kan het een goed plan zijn om je uitgaven toch eens onder de loep te nemen. Maar als jij gewoon op het einde van de maand wat meer soep met brood eet omdat je iets te veel van het leven genoten.. Als jij stuutjes met choco even niet erg vindt? Helemaal oké.

Ikzelf heb er mij helemaal verzoend dat ik geen spaarrekening heb van duizenden euro’s. Het is mijn keuze en ik vind het gewoon belangrijk om vooral nu te leven, hoe naïef dat misschien ook kan klinken. Ik wil niet gaan sparen om later dan iets ermee te kunnen doen, want hoe vaak hoor je niet dat iemand net sterft als hij aan zijn pensioen is. Superjammer toch? Dan ben ik blij met het leven dat ik nu al geleefd heb.

In New York (ik was wel wat dikker, don’t judge!)

Als ik dus morgen zou sterven, zou ik kunnen vertellen: ik heb tenminste mijn reis kunnen doen naar New York. Ik heb veel plezier gehad aan mijn (dure) hobby’s zoals verven en gamen. Ik heb geleefd. Ik leefde mijn leven.

Denk jij er ook zo over? Of ben je toch meer een (slimme) spaarder?

Wat zou jij zeggen als je zou sterven? Ik heb tenminste …?