Ik lijk wel te principieel, zeker in deze onzekere tijden. Ik ben van nature altijd al principieel geweest en ik ben er nog steeds niet aan uit of dit een goede of slechte eigenschap is. Wat ik wel zeker weet, is dat ik het frustrerend vind om altijd de seut te zijn, die nee zegt. Tijd om dat te veranderen?

Altijd al principieel geweest

Al toen ik jonger was, werd ik bestempeld als principieel. Ik volg de regels, ik doe wat verwacht wordt van mij en ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Het zorgt ervoor dat ik weinig afwijk tot wat ik belangrijk acht. Ik ben dus niet zo plooibaar, als het komt op normen en waardes. Ik ben ook gelovig opgevoed geweest en ik denk dat ik ook wel een invloed gehad heeft op mijn kijk in het leven. Mijn man denkt dat ik totaal niet principieel zou zijn, mocht ik niet gelovig opgevoed zijn, maar ik denk dat het toch ook gewoon wel in me zit. Mijn zusje bijvoorbeeld is lang niet zo principieel als ik.

Ik herinner me nog goed dat we in het middelbaar aan onze klasgenoten een negatieve eigenschap moesten meegeven. En er was een persoon die zei: ‘Tamara is te principieel.’ De leerkracht reageerde verbaasd dat dit toch eerder een positieve eigenschap is dan een negatieve eigenschap, maar die persoon voelde dat helemaal niet zo aan. Hij vond dat ik me wat meer flexibel mocht opstellen en wat minder seutig. Hij zei het natuurlijk niet zo letterlijk, maar het kwam er toch wel op neer. Van toen af aan besefte ik dat deze eigenschap helemaal niet zo zwart-wit is.

Niet iets dat ik kan afzetten

Maar het is niet iets dat ik zomaar kan afzetten. Ik ben ik, met mijn principes. Beginselvast, las ik in het woordenboek, toen ik de precieze betekenis opzocht. Als ik van iets overtuigd ben, dan blijf ik daar ook standvastig in geloven en ga ik ook alles blijven doen, zoals ik deed. Mocht ik bijvoorbeeld alcohol afzweren, ben ik ook niet de persoon die een uitzondering zou maken, omdat het oudejaar is bijvoorbeeld. Dat lukt gewoon niet bij mij, dat is niet wie ik ben.

In mijn leven spiegelen die principes vooral de waarden en normen waar ik nog steeds naartoe leef. Ik heb een bepaalde visie in mijn hoofd en ik wijk daar gewoon niet gemakkelijk van af. Ik verleng dit ook naar mijn gezin, maar daarbuiten kan het me niet zo veel schelen. Daarom kan ik bijvoorbeeld heel kwaad worden als mijn man zich niet houdt aan onze afspraken. Dat gebeurt echt heel zelden, hoor. Maar uit principe zou ik zelf nooit een (belangrijke) gemaakte afspraak verwaarlozen en dat verwacht ik dan ook wel zo van mijn man. Mocht dit bijvoorbeeld omgekeerd zijn, zou mijn man daar nu geen zo’n probleem van maken.

Ben ik te principieel in tijden van Covid-19?

Principieel in tijden van Covid-19

Dat principiële is geen geschenk in tijden van Covid-19. Nu zijn de maatregelen opnieuw verstrengd, maar zo lijkt het helemaal niet. Overal rond me hoor ik mensen die afspraken maken. Ik hoor gaming vrienden die gezellig op de terras zaten bij een vriend. Ik hoor een collega mensen uitnodigen om te werken aan zijn tuin, waarop er 8 gereageerd hebben. Of Remus niet eitjes wil komen rapen in de tuin. Mensen die afspreken voor Gent-Wevelgem. Ik hoor verre vrienden die gaan eten met hun familie voor Pasen. Enzovoort.

En ik word er eerlijk gezegd een beetje gefrustreerd van. Ik begrijp die mensen wel, maar omdat er zo’n verwaarlozing is van die gemaakte afspraken voel ik mij weer de seut, die nee zegt. Ik ben weer de spelbreker, degene die moeilijk doet. En ik ben echt niet graag die persoon. En dan vraag ik me af: ligt het aan mij? Hou ik de broeksriem te gespannen?

Ik volg de regels

Iedereen heeft al wel eens gezeurd in deze tijden, ook ik. Ik ben geen heilige. Maar ik probeer echt wel de regeltjes zo nauw mogelijk te volgen. Dus als de overheid vertelt dat we met maximum 4 buiten mogen zitten, dan volg ik dat. Maar ik vind het moeilijk om steeds maar weer degene te moeten zijn die ‘nee’ zegt, terwijl ik toch echt wel ervan overtuigd ben dat die regeltjes niet voor niets bestaan. Dan vraag ik me ook af of er misschien minder Covid-19 zou zijn, mochten we het allemaal wat nauwer gaan opvolgen. Nogmaals: ik ben verre van een heilige, maar ik doe echt wel mijn best om ze te volgen. Ik oordeel niet als iemand ze niet volgt, maar ik vind het wel frustrerend, omdat ik me daardoor de vreemde eend in de bijt voel.

Mijn kinderopvang stuurde een oproep dat wie zijn kind kan thuislaten, dat ook moet doen volgens de overheid. En ik kan dat. Want ik heb thuiswerk volgende week en daarna vakantie. En hoe bang ik ook ben van mijn vorig klopke na de lockdown, ik ga dat respecteren en doen. Ook al weet ik niet hoe ik een week werken, een zwangerschap en zorgen voor Remus weer ga combineren. Maar ik vind het mijn plicht en verantwoordelijkheid om te doen wat van mij verwacht wordt. En een week is ook maar een week. Ik hoop gewoon dat het niet verlengd wordt, daar ben ik het meeste bang voor.

Is The Mandalorian te principieel?

Captain America

Captain America is een film uit de Marvelcollectie en ook hij staat bekend om zijn principes. Hij is niet alleen degene die anderen verbetert op hun taalgebruik, maar ook degene die volledig volgens zijn principes leeft rond hulp bieden aan anderen in nood. Hij gaat bijvoorbeeld tot het uiterste om zijn evil geworden vriend te helpen en niet te gaan bevechten. En laten we eerlijk zijn: zijn vooroorlogse principes zijn verouderd in de 21e eeuw en toch gooit hij ze niet overboord. Dat bewonder ik enorm en daarom is hij ook mijn favoriete karakter van de Marvelseries.

Een ander voorbeeld is Djinn Djarin, beter bekend als de Mandalorian. Hij weigerde zijn helm uit te doen, want dat was nu eenmaal het principe van zijn volk. En toen hij andere Mandalorians tegenkwam, die hun helmen allemaal uit hadden, deed hij zijn helm niet uit. Integendeel: hij vond dat zij daardoor geen echte Mandalorians waren. Hij wilde nog liever sterven dan zich te laten helen, als dat zou betekenen dat hij zijn gezicht moest tonen aan een ander. Dat is een man naar mijn principes.

Is principieel een goede of slechte eigenschap?

Dus ik weet het niet of principieel zijn een goede of slechte eigenschap is. Het is niet zo zwart-wit, zoals veel zaken. Op dit moment vind ik het behoorlijk frustrerend en op andere momenten heb ik mij ermee verzoend dat ik ben wie ik ben. Beginselvast. Ik wil gewoon niet de persoon zijn, die als enige halsstarrig vasthoudt aan bepaalde standpunten.

Herken jij dit?