Ik ben niet zo’n persoon die niet zou kunnen leven zonder muziek. Ik hou erg van stilte. Maar ik ben best wel verbonden met muziek, intens verbonden zou je zelfs kunnen zeggen. Muziek is iets speciaals, niet zozeer iets dat ik hoor, maar iets dat ik voel. Het is een wapen die mijn gevoelens enorm kan versterken of zelfs veranderen. Ik hou van muziek met gevoel en ook is een bepaalde muzieksoort niet mijn genre, toch kan ik er zeker van genieten. Zeker als het live, voor mijn ogen gebeurt.

Muziek is voor mij een wapen die ik voorzicht hanteer. Luister ik weleens naar een verkeerd nummer op een verkeerd moment, kan dat explosief uitkomen. Muziek is mijn bron van begrip, troost en herkenbaarheid. Het is ook een bron van inspiratie en voelen. Je levend voelen. Ik kan best een bleiter zijn bij bepaalde liedjes. Het is geen uitzondering dat ik in de auto zit en ik begin te wenen doordat ik een bepaald nummer hoor. Toen ik jonger was, durfde ik al eens de pedaal dieper indrukken bij bepaalde nummers, zeker als ik kwaad was. Ik kon me zo sterk voelen, dan. Intussen heb ik geleerd om anders te copen met bepaalde gevoelens, dus dat gebeurt eigenlijk niet meer (en ik rij eigenlijk ook amper nog).

Optredens vind ik iets magisch. Dan heb je niet enkel het gevoel van verbondenheid met muziek, maar ook met de massa rond je. Je komt voor hetzelfde: je wil de band live zien en je wil dat gevoel dat je normaal enkel door je koptelefoon hoort op een dieper niveau horen. Je verbonden voelen. Live optredens zijn magisch, ze brengen je als het ware in vervoering. Muziek kan dat. Daarom heb ik er geen probleem mee (veel) geld neer te tellen om een van mijn favoriete bands te zien. De optredens die ik heb gezien, zijn me dierbaar en blijven dan ook in mijn hart.

Mijn favoriete optredens

♥ Linkin Park | Rock Werchter | 2017

Ik heb ze twee keer gezien en ik vond ze op Pukkelpop eigenlijk wel veel beter. Ze hadden meer gevoel en hun oudere songs zijn zoveel beter dan die op het laatste album. Maar er was iets in dat optreden op Werchter. Ik kon er mijn vinger niet op plakken tot de leadzinger nog geen maand later uit het leven stapte. Het was een afscheidsoptreden. Het laatste halfuur was geweldig en daarom ben ik erg blij dat ik ze nog gezien heb, want nu kan het natuurlijk niet meer. Het gekke is dat we ze bijna niet gezien hadden, want mijn man en ik stonden bij het boeken van een dagticket voor een moeilijke keuze. We kozen ofwel voor zaterdag, ofwel voor zondag. Zondag kwamen de Foo Fighters, waar Joran groot fan is. Uiteindelijk kozen we toch voor zaterdag omdat er dan drie bands waren, die ik aan het werk wilde zien: Linkin Park, Blink182 en System of a Down.

♥ System of a Down| Rock Werchter | 2017

Niet helemaal mijn genre muziek, maar wat een optreden was dit. Eigenlijk mochten zij wel Werchter afgesloten hebben, dit was een onvergetelijk, vurig optreden. Ze hadden ook enorm de massa mee, wij stonden best wel een stukje achteraan en nog was er zoveel vuur en ambiance te proeven. Zoveel gevoel ook. Het was ook leuk om naar te kijken: een ietwat molligere man op gitaar, lang haar, rockend. En dan een soort van opa-figuur die zong (en schreeuwde, of hoe noemt dat?). Best wel uniek. Dit optreden zal me zeker bijblijven.

♥ Hammerfall | Graspop | 2007

Mijn allereerste festival waar ik naartoe ging met mijn zus om onze favoriete band aan het werk te zien. Toen ze net op het podium kwamen, begon het te regenen en dat maakte het eigenlijk helemaal af. Daar stonden we als twee jonge meisjes (ik 18 jaar, mijn zusje 16 jaar) tussen al die ruige metalheads. Het was subliem. We hebben er beide hard van genoten en tijdens moshpits werden we ook beschermd door een aantal metalheads die zich breed maakten, net voor ons. Dat zijn echt de meest lieve groep mensen die ik ooit heb tegengekomen. Nog steeds, trouwens.

♥ Hans Zimmer Live Tour | Sportpaleis Antwerpen| 2017

Ik weet eigenlijk niet goed of het hier in het lijstje past (misschien is het meer een concert?), maar ik zet het er toch bij. Want dit is by far het beste dat ik ooit in mijn leven heb gezien. Hans Zimmer is componist van heel wat muziek uit zeer bekende films en games. Zoveel gevoel. Ik zag er toen ook voor het eerst Tina Guo spelen op haar cello en ik heb nog nooit iemand gezien met zoveel passie. Ik kocht daar ook meteen haar cd. Ik kan niet wachten tot hij nog eens in België komt, want dan reserveer ik meteen ook weer tickets. Dit is iets dat je zeker gezien moet hebben, echt. Je zal geen spijt hebben. Helaas gaat hij niet zo vaak op tour. Er zijn wel veel rip-offs, dus je moet goed kijken of het met Hans Zimmer himself is.

♥ The Van Jets | Grensrock | 2015

The Van Jets zijn echt suuupergoed! Ik heb ze twee keer gezien, beide toevallig op het gratis festival in Menen, vlak bij de deur dus. Het laatste optreden is me vooral bijgebleven, want dat was een optreden met veel goesting, flair en enthousiasme. Ik had ook willen gaan naar hun allerlaatste optreden, maar dat is niet gelukt.

♥ Imagine Dragons | Mainsquare Festival | 2014

Toen Imagine Dragons nog niet zo commercieel waren én hun liedjes op hun eerste album echt allemaal stuk voor stuk memorabele nummers waren. Toen had ik ze gezien in Arras en wat een optreden! Ze speelden toen nog in de namiddag, terwijl ze nu waarschijnlijk een headliner zouden kunnen zijn. Ik kan me nog zo goed het moment voor de geest halen, waarop ze hun drums bovenhaalden en de intro van It’s time speelden. Wauw.

♥ Blink 182 | Lokerse Feesten | 2014

Ik twijfel wel om deze erop te zetten. Voor ze helemaal slap en saai werden, was ik groot fan van Blink 182. Ik had toen ook uiteraard een poster boven mijn bed hangen van Tom Delonge, hoe kan het ook anders. Het optreden in Lokeren was wel nog met Tom en het was best goed! Je moet een beetje geluk hebben met deze band, want de ene keer is het goed, de andere keer trekt het op niets. Dit is natuurlijk ook een stuk nostalgie, dat hier voor een groot deel aan vasthangt. Als groot fan heb ik zeker genoten van het optreden.

♥ Throwbuck Thursday| Sportpaleis | 2017

Deze kon toch niet ontbreken in dit lijstje: de Samson & Gert show voor volwassenen. Het moment waarop je je weer een tiener voelde en je je superhelden van Spring, W817, Xink, Thor enzovoort weer tot leven zag komen. Geweldig om te zien!

Dat waren ze voor mij! Ik kan er wel nog een paar opnoemen zoals Muse, Pearl Jam, Marshmello, Parov Stellar, The Levellers, The Offspring, Queens of the Stone Age, Queen, … Maar ze haalden toch mijn favoriet lijstje niet, al komen sommigen wel heel dichtbij.

Wat was het beste optreden dat jij ooit gezien hebt?