De beste optredens die ik ooit heb gezien

20 februari 2021Tamara

Ik ben niet zo’n persoon die niet zou kunnen leven zonder muziek. Ik hou erg van stilte. Maar ik ben best wel verbonden met muziek, intens verbonden zou je zelfs kunnen zeggen. Muziek is iets speciaals, niet zozeer iets dat ik hoor, maar iets dat ik voel. Het is een wapen die mijn gevoelens enorm kan versterken of zelfs veranderen. Ik hou van muziek met gevoel en ook is een bepaalde muzieksoort niet mijn genre, toch kan ik er zeker van genieten. Zeker als het live, voor mijn ogen gebeurt.

Muziek is voor mij een wapen die ik voorzicht hanteer. Luister ik weleens naar een verkeerd nummer op een verkeerd moment, kan dat explosief uitkomen. Muziek is mijn bron van begrip, troost en herkenbaarheid. Het is ook een bron van inspiratie en voelen. Je levend voelen. Ik kan best een bleiter zijn bij bepaalde liedjes. Het is geen uitzondering dat ik in de auto zit en ik begin te wenen doordat ik een bepaald nummer hoor. Toen ik jonger was, durfde ik al eens de pedaal dieper indrukken bij bepaalde nummers, zeker als ik kwaad was. Ik kon me zo sterk voelen, dan. Intussen heb ik geleerd om anders te copen met bepaalde gevoelens, dus dat gebeurt eigenlijk niet meer (en ik rij eigenlijk ook amper nog).

Optredens vind ik iets magisch. Dan heb je niet enkel het gevoel van verbondenheid met muziek, maar ook met de massa rond je. Je komt voor hetzelfde: je wil de band live zien en je wil dat gevoel dat je normaal enkel door je koptelefoon hoort op een dieper niveau horen. Je verbonden voelen. Live optredens zijn magisch, ze brengen je als het ware in vervoering. Muziek kan dat. Daarom heb ik er geen probleem mee (veel) geld neer te tellen om een van mijn favoriete bands te zien. De optredens die ik heb gezien, zijn me dierbaar en blijven dan ook in mijn hart.

Mijn favoriete optredens

♥ Linkin Park | Rock Werchter | 2017

Ik heb ze twee keer gezien en ik vond ze op Pukkelpop eigenlijk wel veel beter. Ze hadden meer gevoel en hun oudere songs zijn zoveel beter dan die op het laatste album. Maar er was iets in dat optreden op Werchter. Ik kon er mijn vinger niet op plakken tot de leadzinger nog geen maand later uit het leven stapte. Het was een afscheidsoptreden. Het laatste halfuur was geweldig en daarom ben ik erg blij dat ik ze nog gezien heb, want nu kan het natuurlijk niet meer. Het gekke is dat we ze bijna niet gezien hadden, want mijn man en ik stonden bij het boeken van een dagticket voor een moeilijke keuze. We kozen ofwel voor zaterdag, ofwel voor zondag. Zondag kwamen de Foo Fighters, waar Joran groot fan is. Uiteindelijk kozen we toch voor zaterdag omdat er dan drie bands waren, die ik aan het werk wilde zien: Linkin Park, Blink182 en System of a Down.

♥ System of a Down| Rock Werchter | 2017

Niet helemaal mijn genre muziek, maar wat een optreden was dit. Eigenlijk mochten zij wel Werchter afgesloten hebben, dit was een onvergetelijk, vurig optreden. Ze hadden ook enorm de massa mee, wij stonden best wel een stukje achteraan en nog was er zoveel vuur en ambiance te proeven. Zoveel gevoel ook. Het was ook leuk om naar te kijken: een ietwat molligere man op gitaar, lang haar, rockend. En dan een soort van opa-figuur die zong (en schreeuwde, of hoe noemt dat?). Best wel uniek. Dit optreden zal me zeker bijblijven.

♥ Hammerfall | Graspop | 2007

Mijn allereerste festival waar ik naartoe ging met mijn zus om onze favoriete band aan het werk te zien. Toen ze net op het podium kwamen, begon het te regenen en dat maakte het eigenlijk helemaal af. Daar stonden we als twee jonge meisjes (ik 18 jaar, mijn zusje 16 jaar) tussen al die ruige metalheads. Het was subliem. We hebben er beide hard van genoten en tijdens moshpits werden we ook beschermd door een aantal metalheads die zich breed maakten, net voor ons. Dat zijn echt de meest lieve groep mensen die ik ooit heb tegengekomen. Nog steeds, trouwens.

♥ Hans Zimmer Live Tour | Sportpaleis Antwerpen| 2017

Ik weet eigenlijk niet goed of het hier in het lijstje past (misschien is het meer een concert?), maar ik zet het er toch bij. Want dit is by far het beste dat ik ooit in mijn leven heb gezien. Hans Zimmer is componist van heel wat muziek uit zeer bekende films en games. Zoveel gevoel. Ik zag er toen ook voor het eerst Tina Guo spelen op haar cello en ik heb nog nooit iemand gezien met zoveel passie. Ik kocht daar ook meteen haar cd. Ik kan niet wachten tot hij nog eens in België komt, want dan reserveer ik meteen ook weer tickets. Dit is iets dat je zeker gezien moet hebben, echt. Je zal geen spijt hebben. Helaas gaat hij niet zo vaak op tour. Er zijn wel veel rip-offs, dus je moet goed kijken of het met Hans Zimmer himself is.

♥ The Van Jets | Grensrock | 2015

The Van Jets zijn echt suuupergoed! Ik heb ze twee keer gezien, beide toevallig op het gratis festival in Menen, vlak bij de deur dus. Het laatste optreden is me vooral bijgebleven, want dat was een optreden met veel goesting, flair en enthousiasme. Ik had ook willen gaan naar hun allerlaatste optreden, maar dat is niet gelukt.

♥ Imagine Dragons | Mainsquare Festival | 2014

Toen Imagine Dragons nog niet zo commercieel waren én hun liedjes op hun eerste album echt allemaal stuk voor stuk memorabele nummers waren. Toen had ik ze gezien in Arras en wat een optreden! Ze speelden toen nog in de namiddag, terwijl ze nu waarschijnlijk een headliner zouden kunnen zijn. Ik kan me nog zo goed het moment voor de geest halen, waarop ze hun drums bovenhaalden en de intro van It’s time speelden. Wauw.

♥ Blink 182 | Lokerse Feesten | 2014

Ik twijfel wel om deze erop te zetten. Voor ze helemaal slap en saai werden, was ik groot fan van Blink 182. Ik had toen ook uiteraard een poster boven mijn bed hangen van Tom Delonge, hoe kan het ook anders. Het optreden in Lokeren was wel nog met Tom en het was best goed! Je moet een beetje geluk hebben met deze band, want de ene keer is het goed, de andere keer trekt het op niets. Dit is natuurlijk ook een stuk nostalgie, dat hier voor een groot deel aan vasthangt. Als groot fan heb ik zeker genoten van het optreden.

♥ Throwbuck Thursday| Sportpaleis | 2017

Deze kon toch niet ontbreken in dit lijstje: de Samson & Gert show voor volwassenen. Het moment waarop je je weer een tiener voelde en je je superhelden van Spring, W817, Xink, Thor enzovoort weer tot leven zag komen. Geweldig om te zien!

Dat waren ze voor mij! Ik kan er wel nog een paar opnoemen zoals Muse, Pearl Jam, Marshmello, Parov Stellar, The Levellers, The Offspring, Queens of the Stone Age, Queen, … Maar ze haalden toch mijn favoriet lijstje niet, al komen sommigen wel heel dichtbij.

Wat was het beste optreden dat jij ooit gezien hebt?

Comments (30)

 • Saskia

  3 maart 2021 at 10:13

  Tof zo’n lijstje! Mijn lijstje zou bestaan uit BSB, Westlife en P!NK. Allemaal wat ik nog steeds luister en sinds kinds af aan fan van ben <3 Zo blij dat ik ze heb gezien. Daarbij ging ik vaak naar festivals met verschillende artiesten. Ook zo tof 🙂

  1. Tamara

   4 maart 2021 at 17:47

   Oh ja, festivals zijn ook echt leuk om nieuwe of beginnende bands te leren kennen, hé! Leuk lijstje heb je 😀

 • Heidi

  25 februari 2021 at 10:16

  • Wauw al super veel optredens gaan zien. Ik zelf heb maar echt twee optredens gaan kijken. Vooral omdat ik die ene op de kosten van mijn broer macht gaan kijken en de andere omdat mijn man die betaalde omdat het met mijn zussen en broers was. Ik vind soms een ticket veel te duur. Dan persoonlijk ga ik liever naar een musical gaan kijken.

  1. Tamara

   25 februari 2021 at 19:49

   Dat snap ik zeker, het is ook wel heel duur! Voor mijn favoriete groepen heb ik het er over. Musicals zijn inderdaad ook wel heel erg leuk! Ik zag de Musical van We Will Rock You in Londen met school (dus al meer dan 10 jaar geleden) en die is me nog steeds goed bijgebleven!

 • josie

  22 februari 2021 at 14:05

  Ooooh wat mis ik live optredens! De beste uitkiezen is wel een hele moeilijke eigenlijk… Sigur Ros ergens op een festival, The National en The Arcade Fire op Main square Festival, dEUS op Pukkelpop lang geleden,… Er zijn er zoveel. Na een goed optreden loop ik nog een week op wolkjes…

  1. Tamara

   23 februari 2021 at 08:08

   Oooh ja, ik mis die wolkjes wel, amai! Ik zou er best wel wat voor geven om weer eens een goed live optreden te kunnen bijwonen. The National en The Arcade Fire klinken ook echt super om te zien!

 • Samaja

  22 februari 2021 at 13:30

  Ik was er ook op Werchter, bij dat laatste optreden van Linkin Park. Ik ben nog altijd zo blij dat ik toen geweest ben. De nieuwe nummers waren ook minder mijn ding, maar toch is het optreden in zijn geheel me zeker bijgebleven. In een heel ander genre vind ik Bruno Mars een topper, wat een entertainer! Als die terug naar België komt, koop ik direct een ticket.

  1. Tamara

   23 februari 2021 at 08:10

   Oh ja, Bruno Mars en stiekem ook Ed Sheeran, ze staan op mijn lijstje. Is nu niet dat dit echt mijn favoriete muziek ooit is, maar lijkt me wel heel leuk en heel speciaal om bij te wonen gewoon. En die hebben wel echt goeie muziek!
   En ja, ik snap je ivm Linkin Park. Ik vond het optreden ook niet zo helemaaaaaal top (zeker niet in het begin), maar toen werd opeens wel pijnlijk duidelijk waarom het allemaal zo beladen was.

 • Kaylin

  22 februari 2021 at 13:20

  Heel leuk om te lezen. Ik deel je mening over Imagine Dragons. Ik zag ze in 2018 in het sportpaleis en vond de zanger ook zo inspirerend met z’n bindteksten. Ik had het gevoel dat hij het ook echt meende. The van jets heb ik ook wel vaak gezien waaronder ook eens op Grensrock. Tijdens het afscheidsconcert had ik zo’n krop in m’n keel, amai. Blij dat ik dat heb mogen meemaken.
  Wat je zegt over metalheads is echt waar. In 2016 ben ik naar Graspop geweest voor Of mice & men. Diezelfde zomer heb ik ook A day to remember gezien op Pukkelpop. Allebei geweldige sfeer, kan je eigenlijk moeilijk beschrijven maar ik voelde heel veel verbondenheid.
  Ik koester enorm het laatste optreden dat ik nog gedaan heb in 2020. Dat was Portland in de 4AD, hier in Diksmuide. Ik ging toen zelf door een moeilijke periode en die avond heb ik echt even al m’n zorgen kunnen vergeten. Zo krachtig wat muziek kan doen.
  Coldplay heb ik in 2017 live gezien in het Koning Boudewijnstadion. Het was zo warm die dag, zo lang wachten tot het eindelijk begon maar het was het allemaal waard. Ondanks de warmte had ik toch kippenvel toen Chris Everglow begon te zingen.
  En deze is misschien cliché maar ik wil toch graag Rammstein vermelden. Ze zijn uniek in hun soort en het hele spektakel maakt het gewoon af.

  1. Tamara

   23 februari 2021 at 08:07

   Oh wauw, wat een vette optredens heb jij allemaal gezien! Zowel Coldplay als Rammstein stonden op mijn lijstje maar voor beide geen tickets kunnen bemachtigen. En wat leuk dat muziek ook voor jou zo krachtig kan werken, ik voel dat dus ook wel! Grappig hoe we zo ook andere details gaan onthouden, zoals het weer en wat we zo nog gegeten hebben die dag, haha.
   Wat leuk dat je dat optreden nog kunnen doen hebt in 2020. Ik had nog Greenday + Fall out Boy op de planning staat (dat was 1 avond), maar die werd dus uitgesteld tot wie weet wanneer.

 • Lesley

  22 februari 2021 at 11:19

  Haha die Throwback Thursday was zo leuk, amai! Ik vond Arcade Fire ooit héél goed op Werchter. En beetje cliché, maar Editors, London Grammar en The xx op Pukkelpop waren ook favorieten 🙂 En Coely op Couleur Café, zoveel power! Amai zo een festivaldagje met goeie muziek, lauwe pintjes en veel zon: bring it onnnnn.

  1. Tamara

   23 februari 2021 at 08:04

   Hé, er is helemaal niets mis met cliché! Klinken stuk voor stuk als zalige optredens. En amai, ik zou ook wel tekenen voor een festivaldagje met de vrienden, gezellig wat bands bekijken, gezellig pintjes drinken op de camping tot de zon opkomt. Dat waren tijden!

 • Liesl

  22 februari 2021 at 09:47

  Prince op het Sint-Pietersplein in Gent. Magisch decor, mijn muzikale held en straffe muzikanten.
  Gabriel Rios in de Zebrastraat tijdens een zomeravond, met mijn voeten in het water dat het middelpunt is van Zebrabeach.
  Jef Neve in dezelfde Zebrastraat, maar dan in de winter en tijdens de intimiteit van Zebrawoods.
  Evil Superstars in Democrazy, in een ver verleden, één brok ongepolijste energie.
  Elvis Costello op Gent Jazz in 2013.

  1. Tamara

   22 februari 2021 at 10:32

   Klinkt een voor een erg zalig! Prince op het Sint-Pietersplein, wow! Dat moet echt geweldig zijn geweest! Ik zag wel Eddy Wally op Sint-Pietersplein en vond dat eigenlijk ook wel erg leuk. Nuja het was op de Student Welcome en het zat er ook vol zatte studenten, het had wel iets. En de Zebrastraat, dat is lang geleden dat ik daar nog aan gedacht heb! Toen ik studeerde in Gent (de volle 3 maanden, oeps) zat ik op kot in de Zebrastraat!

 • elisemayann

  22 februari 2021 at 09:36

  Ik besef me nu dat ik nog nooit naar een concert of optreden geweest ben. Maar misschien ooit:)

  1. Tamara

   22 februari 2021 at 10:30

   Op zich snap ik dat dit gewoon niet voor iedereen is, of voor iedereen even gemakkelijk is om naartoe te gaan. Maar als je fan bent van een bepaalde groep en ze spelen in de buurt, vind ik dat echt wel een must-see! 😀

 • MimaMaakt

  21 februari 2021 at 23:21

  Foofighters in het Sportpaleis. Pre-verjaardagskado 😍

  1. Tamara

   22 februari 2021 at 08:10

   Oooh, daar zou mijn man kei jaloers op zijn!

   1. MimaMaakt

    22 februari 2021 at 08:59

    Het was super. Puur toeval ook dat mijn dochter tickets kon bekomen. 😍

    1. Tamara

     22 februari 2021 at 10:29

     Zo leuk, zeg! Ik hoop mijn man ook ooit eens zo te kunnen verrassen, maar dan moeten er natuurlijk wel weer optreden kunnen.

 • Irene

  21 februari 2021 at 16:47

  Amai System Of A Down zou ik ook wel graag eens zien maar ik ga niet graag naar optredens dus dat zal er waarschijnlijk nooit van komen :p

  1. Tamara

   22 februari 2021 at 08:11

   Ik snap je, ik moet na een optreden of eendagsfestival ook een ganse week ontprikkelen, haha :p

 • Evelyne-Gouden Momenten

  20 februari 2021 at 16:47

  Zonder muziek kan ik niet leven. Van ’s ochtends tot ’s avonds speelt de radio in huis. Heb ik meegekregen van kinds af. Concerten heb ik ook al enkele keren gedaan. In het Sportpaleis Clouseau en Niels Destadsbader. In kleinere zalen, Milk Inc enkele keren. Marco Borsato bv ik ook eens live gezien. Buitenlandse artiesten heb ik nog niet gezien.

  1. Tamara

   22 februari 2021 at 08:14

   Haja, wij zouden dan moeilijk kunnen samenleven, vrees ik. Haha :p zeker als ik moe ben of een lastige dag heb, kan ik niet zo goed muziek of radio verdragen, dat kost me teveel energie. Ik ben erg gevoelig voor geluid, vind ik zelf soms wel een beetje jammer, maarja het is wat het is. Clouseau lijkt me ook wel echt eens de moeite om te zien! Ze traden eens gratis op int stadsfestival van Ieper (in 2014 ofzoiets), maar ik ben toen niet gegaan omdat ik de overgrote drukte niet zag zitten.

 • Robin Schrijvers

  20 februari 2021 at 13:53

  Haha top!! Ik krijg het echt warm van uw tekst 🙂 Ik ken het gevoel, ik maak exact dezelfde dingen mee. Genres maken niet uit, als ik hoor hoe een gevoel wordt gelegd in een nummer ben ik snel fan!

  Goeie muzieksmaak ook! Ik kan me er helemaal in vinden!
  Linkin Park.. Ik heb zoooveel spijt dat ik hen nooit gezien heb.
  Een concert van Hans Zimmer wil ik ook eens supergraag bijwonen. Ik hou echt van vele soundtracks (laat me u Zack Hemsey aanraden met The Way).
  Imagine Dragons.. EXACT! Alleen z’n gong al, geniaal! Vroeger zooo goed, nu veel te commercieel.

  Beste optreden dat ik ooit gezien heb moet Muse op RW15 toch wel zijn. Knights of Cydonia live, ik weet niet wat dat kan verslaan.

  Maar ik heb ook al heel veel plezier gehaald uit kleinere concertjes. Ge inspireert me daarmee tot een soortgelijke blog 🙈 Kga er eens werk van maken binnenkort!

  1. Tamara

   20 februari 2021 at 16:41

   Linkin Park was zalig, ik heb ze twee keer gezien en ben daar dus echt blij mee, want nu kan het niet meer. Hans Zimmer is echt zoooot goed! Zeker doen! Zack Hemsey kende ik niet, klinkt goed, interessante stijl.
   Ik vind Imagine Dragons ook echt veel te commercieel, tis allemaal bergaf gegaan sinds hun Thunder. Maar merk dat niet veel mensen mijn mening delen, daarin haha.
   Gooh, van Muse vond ik het op zich zeker een goed optreden op RW15, maar ik vond ook dat je evengoed hun album had kunnen opleggen. Het was EXACT hetzelfde. Ik miste het ruige, het ruwe, het echte, de “live” van een optreden. Maar die spelen dus zo goed dat ze bijna hetzelfde klinken als op de radio. En daarom vond ik het niet zo goed. Maar mijn man werpt me steeds een doodsblik aan als ik dit vertel, dus ik durf het bijna niet meer vertellen :p
   En leuk, ben benieuwd naar de blog erover! Ik was geïnspireerd door ons gesprek over muziek om dit te gaan schrijven. ^^

 • Anne

  20 februari 2021 at 13:46

  Ik ben ook zo’n optredenliefhebber 🙂
  Het beste wat ik ooit zag, was Beck, in 2017 denk ik in Vorst. Dat was een mega-feest, echt zalig.
  De laatste tijd zit ik op Youtube vaak te kijken naar de Queens of the Stone Age, optredens uit 2002. Dat was toen echt een supergroep, met Mark Lanegan en Dave Grohl. Dat was gelijk Animal van de Muppets, zalige vent. En Troy van Leeuwen vind ik op een vreemde manier sexy. Jong, die zien er echt gevaarlijk uit. Op zo’n onderhuidse manier, altijd kalm (Josh Homme zingt altijd, roept nooit) maar echt, die stralen gevaar uit. I LOVE THEM!! Allez ja, met dit verhaal wilde ik uitkomen bij het feit dat ik ze met die line-up op Werchter 2002 gezien heb, en dat dat de max was.
  En dan nog zo wat groepjes die niemand (meer) kent, zoals The Triffids bijvoorbeeld, fantastisch optreden van gezien in Gent.

  1. Tamara

   20 februari 2021 at 16:34

   Awel, ik zag dus ook Queens of The Stone Age op Rock Werchter in 2018, maar ik vond het echt geen zo’n goed optreden. Die Josh vond ik zo arrogant: zijn blik, zijn manier van doen, zijn ‘ I don’t care ‘. Hij had echt zo’n bully uitstraling. Halverwege het optreden moesten we beslissen of we gingen blijven of dat we gingen verhuizen naar een ander podium, waar Marshmello zou starten. We zijn dan toch verhuisd en echt geen spijt gehad. Dat was echt een geweldig feestje, zeker toen Anne Marie nog eens langs kwam (niet geheel mijn stijl, maar twas echt tof).

 • Giovanna Jansen

  20 februari 2021 at 11:13

  Heel leuk om te lezen! Ik zou niet meer weten wat het beste optreden was dat ik ooit gezien heb, maar het optreden dat het meeste indruk op mij maakt was het concert van Madonna toen ik een jaar of 12.

  1. Tamara

   20 februari 2021 at 12:47

   Ohja Madonna, dat moet inderdaad ook wel indrukwekkend geweest zijn!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Prev Post

10 rare gewoontes die ik heb

17 februari 2021

Next Post

De eerste dag thuis met een baby

23 februari 2021