Lijstjes zijn echt de max. Persoonlijk ben ik een groot fan van lijstjes en ik heb er dan ook voor vanalles en nog wat. Maar de laatste tijd heb ik toch moeite met lijstjes maken, omdat het een soort van druk creëert. Een druk die ik nu toch wel liever kwijt ben dan rijk. Zijn lijstjes nu eigenlijk echt zo’n meerwaarde?

Verschillende soorten lijstjes

Er bestaan natuurlijk een hele hoop verschillende soorten lijstjes: boodschappenlijstjes, to-do lijstjes, bucketlists, wishlists, enzovoort. En vaak worden die lijstjes ook nog eens opgedeeld in honderden kleinere lijstjes. Om een voorbeeld te geven: ik heb verschillende soorten wenslijstjes. Eentje met grote, dure dingen. Eentje die ik bijhoud om met de kerstperiode te kunnen uitdelen voor secret santa (nee, ik ben niet tevreden met sokken). Ik heb ook een wenslijstje voor Remus en dan nog een algemeen lijstje van mezelf met zaken die ik random tegenkom en wel leuk vind.

De meeste van mijn lijstjes houd ik bij op papier, ofwel in Google Tasks ofwel in Monday. Monday is een fantastische website (app), die echt een aanrader is als je iets zoekt om meerdere lijstjes in bij te houden en waarin je veel kan toevoegen. Denk maar aan een deadline, prijs, datum of eender wat. Echte taken belanden bij mij in mijn Google Task, omdat dat gemakkelijk is in combinatie met mijn mails. Boodschappenlijstjes vind je dan meestal bij mijn Apple Notes.

lijstjes

De zin van lijstjes

Ik hou echt van lijstjes en ik vind ze best ook wel gemakkelijk. Ik kom intussen op een gezegende leeftijd (ahum), waarin ik weleens wat durf vergeten. Het noteren zorgt ervoor dat ik dat broodnodige geheugensteuntje heb. Bij mijn lenteschoonmaaklijstje is dat bijvoorbeeld wel ideaal, omdat ik elk jaar hetzelfde lijstje kan gebruiken en ik gewoon kan afvinken wat er gebeurd is. En zo vergeet ik zeker geen belangrijke zaken.

Maar meer en meer voel ik toch ook die druk verhogen. Dat MOET nog gebeuren, allemaal. Doordat het ook genoteerd staat, voel ik me haast verplicht om het te doen, want ik wil het natuurlijk ook wel kunnen afvinken. Vroeger lukte het ook beter om dingen gedaan te krijgen. Met een gezin is dat moeilijker en blijft er veel meer liggen. Niet dat ik het wil steken op mijn gezin, verre van, maar die lijstjes zijn dan natuurlijk geen prioriteit. Maar het stoort me wel dat ik niet altijd meteen alles kan doen, zoals vroeger wel vaker wel het geval was.

De onzin van lijstjes

Vaak blijven bepaalde taken dan in mijn hoofd rondspoken. Dat MOET nog gebeuren en liefst zo snel mogelijk. Zodat ik het uit mijn hoofd kan halen, zodat ik een opgeruimd hoofd heb. En ik ben er eerlijk gezegd een beetje mee klaar. Who cares of mijn ramen elke maand gewassen worden? Wat win ik eraan om een gigantische to do lijst op te stellen, om dan bijna niet uit mijn bed te durven stappen op een rustdag omdat ik geen zin heb in de lijst?

Het gebeurt ook af en toe dat ik mezelf erop betrap dat ik een boek aan het lezen ben, niet omdat ik het wil, maar omdat het op mijn lijst staat. En dan vraag ik me af waar ik toch mee bezig ben dat ik me verplicht voel om een boek te lezen, terwijl ik daar soms helemaal geen zin in heb. Oké, het is misschien beter dan de zoveelste aflevering Netflix, maar is dat nu zo erg?

En dan heb je nog de talloze bucketlists die je wil doen, omdat je bepaalde zaken ook wel eens wil doen of zien. Het lijkt alsof iedereen al eens naar Bali of Thailand geweest is, behalve jij. Hop, dat moet op de lijst. Maar wil ik dat wel echt? Is er dan ook nog ruimte voor het spontane? Misschien vond je een andere bestemming wel interessanter, maar omdat die niet op de bucketlist staat, laat je het maar vallen.

En dan is er ook nog de factor rond Corona. Door het virus is er natuurlijk veel minder ruimte om activiteiten te doen en dus je lijstjes bij te werken, behalve dan misschien je schoonmaaklijstje. Het kan confronterend zijn om te zien hoe weinig je kan afvinken door de maatregelen, dus dan is zo’n lijst ook eigenlijk niet zo’n goed idee.

De (on)zin van lijstjes

Je zou kunnen zeggen dat ik een haat-liefdeverhouding heb met lijstjes. Ik ben echt een grote liefhebber van lijstjes, maar aan de andere kant voel ik me meer en meer bedreigd door de hoeveelheid to do’s die ik op de planning heb staan. Soms voel ik me best wel een beetje verstikt door de lijstjes.

Daarom probeer ik nu het aantal lijstjes te beperken. Natuurlijk maak ik nog gebruik van mijn boodschappenlijstje, schoonmaaklijstje en belangrijke zaken die ik nog moet in orde brengen. Maar mijn bucketlijst en funlijst worden momenteel even geschrapt. Zo is er meer ruimte voor het spontane en voor wat ik zelf nu eigenlijk echt wil doen.

Wat is jouw mening over lijstjes?