Weemoedig, dat is het woord dat in me opkomt als ik moet beschrijven hoe ik me voel de laatste dagen. Wellicht voelt de halve (Belgische) bevolking zich zo wel, na het aankondigen van de strengere maatregelen. Ik hou vol, maar ik vind dat jojo-gevoel erg lastig worden.

De regels

Ik ben een positief mens, al zeg ik het zelf. Ik ben ook iemand die heel principieel is en het belangrijk vind de opgelegde regels te volgen, ook al geloof ik niet altijd in die gemaakte regels. Dat geldt ook met Covid-19. Ik volg de regels, zeker nu ik dagelijks contact heb met jongeren en nu ik zwanger ben. Ik wil iedereen rond me beschermen, ik vind dat echt belangrijk. Noem het maar een sterk moedergevoel, die overheerst.

Dus ik volg de regels. Dat zorgt ervoor dat we al maanden geen fysiek contact hebben gehad met familie en vrienden. Het zorgt er ook voor dat ik nog steeds behoorlijk streng ben als ouders vragen of ze nu toch eens mogen langskomen of als vrienden willen afspreken. Ook ik ben de boosdoener als mijn man wil gaan koersen met twee andere vrienden, want ik vind dat niet veilig. Hij gaat wel akkoord, hoor, maar het piekt natuurlijk wel als die twee dan zonder hem wel koersen.

Pijn

Ik ben een positief mens, maar nu ben ik een beetje weemoedig. Ik heb pijn voor de jongeren, voor de mensen die werken in de zorg, voor ouders die nog maar eens werk en gezin mogen combineren, voor de horeca, voor de contactberoepen.

Daarnaast heb ik ook pijn voor mijn man, die nog maar één keer mocht meegaan op controle bij de gynaecoloog. Maar ik heb nog meer pijn voor de moeders die voor het eerst ouder worden en die het allemaal alleen moeten doen. En ik heb ook pijn voor de aanstaande vaders die niet mee mogen. Aan de koppels met een onvervulde kinderwens en die moeten wachten om medisch geholpen te worden. Ik denk aan de (groot)ouders die hun (klein)kinderen niet kunnen zien.

De jongeren zien af, horen we. Elke leeftijdscategorie ziet af, maar ik ben toch opgelucht dat ik geen student meer ben. Het lijkt me verschrikkelijk om zo je studententijd te beleven. Aan degenen die afscheid moeten nemen van een persoon in deze bizarre tijden.

Ik denk aan de verloofden die bang afwachten of ze hun huwelijk kunnen laten doorgaan. Om nog niet te denken aan de verloofden die niet geheel de trouw van hun dromen hebben kunnen ervaren in 2020.

Er zijn nog duizenden andere voorbeelden, die ik hier zou kunnen neertypen. Maar het komt erop neer dat ik pijn heb voor jou.

De jojo

Er is ook hoop, maar momenteel overheerst het weemoedig gevoel van verslagenheid. Ik ben het beu. Ik ben vooral de jojo beu. Eerst niet, dan wel, dan weer niet, dan weer alles overboord,… Wat lastig is dit. Maar ik begrijp ook de jojo. Alles is nu eenmaal onvoorspelbaar. Maar het maakt het natuurlijk niet minder lastig. We komen hier wel uit en over een aantal jaren zullen we denken aan dit raar jaar, dat dan als litteken in ons geheugen gegrift staat. Maar nu overvalt me het weemoedig gevoel en ook daar mag er ruimte voor zijn.

Voor wie heb jij pijn?