Alles voelt dubbel aan en ik weet eigenlijk helemaal niet zo goed hoe ik me voel of moet voelen. Er gaan een paar emoties door me heen en hoewel ik positief denk en het nieuws wat ontwijk, sluimert er een angst onder mijn huid.

Verlangen

Ik verlang naar betere tijden, waarin we niet meer opgesloten zijn, waarin we weer onszelf mogen zijn en ons kunnen uiten. Hoewel ikzelf niet echt een heel groot sociaal dier ben, verlang ik zelfs ook aan mensen zien. Eigenlijk niet per se praten, zelfs. Zien zou fijn zijn. Naar de winkeltjes kunnen gaan, een koffie kunnen drinken. Eens naar de zee kunnen gaan.

Eigenlijk verlang ik ook om weer een normaal stramien van werk te hebben. Dat Remus naar de opvang kan, dat mijn man weer naar zijn werk gaat in plaats van thuis te werken. Dat ikzelf ook bepaalde dagen naar het werk ga.

Regelmaat.

Aftellen

Aftellen, vind ik geen goed idee maar ik betrap mezelf erop dat die 19e april toch aangestipt staat in mijn geheugen. Ik vind het zo frustrerend dat ik niet weet naar welke datum ik echt kan aftellen, want het zal waarschijnlijk verder gaan dan 19 april. En wat als een stuk weer normaal wordt. Hoe lang duurt het tegen dat de hele wereld weer op z’n plooi komt? Wie weet duurt dit nog jaren.

Die datum is ook het enige naarwaar ik kan aftellen, want alles waar ik naar kon aftellen, is zo goed als geschrapt. Ik snap dat, zoals iedereen, maar minder pijn doet het niet. Mijn reisje naar de zon, de paasfoor, twee huwelijken, twee baby’tjes die geboren zullen zijn en die ik niet kan bezoeken. Noem maar op. Het leven voelt zo afgeplat, als er geen uitspringers zijn en alles elke dag hetzelfde is. En toch is dit ook dubbel, want in dat afgeplatte hecht je meer waarde aan de gelukjes die je nog wel kan ervaren: het mooie weer, quality time, wandelingen, BBQ,… W’en mo dadde. Maar ’t is op zich wel genoeg.

Angst

En net dat boezemt mij de grootste angst in. Wat als het nooit niet echt nog normaal wordt? Wat als de wereld te zware klappen heeft gehad, wat dan? Welke gevolgen zullen er zijn?

Ik ben angstig dat dit scenario nog tot het einde van het jaar zal blijven, misschien in een mildere vorm, maar toch aanwezig. Ik weet eigenlijk helemaal niet hoe ik daarmee moet omgaan.

Op zich kan ik nog van geluk spreken. Ik werk nog, mijn man werkt soms nog (met wel wat economische werkloosheid ertussen), mijn kindje is op zich nog rustig. Het lukt. Soms is het zwaar, maar het lukt.

Maar toch ben ik best angstig.

Ik voelde me op dinsdagavond niet goed, ik was erg misselijk en ik moest vaak naar toilet. Een onrust wekte bij me op. Is dit een symptoom van Corona? Mijn man vertelde dat dit soms een eerste symptoom is en de angst omsloeg me als een deken rond me. Ik weet niet echt hoe een paniekaanval voelt, maar ik werd wat kortademig, begon te trillen en ik gloeide echt. Mijn hoofd tolde. Hoewel ik ook wel weet dat Corona zoals een griep is en je het normaal gezien wel overleeft, werd ik zo bang. Ik wilde absoluut geen Corona. Niemand waarschijnlijk. Het heeft me nog 2 uur gekost om mezelf kalm te krijgen en eindelijk te slapen. De dag erop was ik weer helemaal de oude, dus geen Corona.

Maar die angst. Nu ben ik nog voorzichtiger.

Bij elkaar zijn

Hoe fijn is het om veel tijd te kunnen doorbrengen met je gezin. Ik kus mijn beide pollekes dat ik een man heb en een kindje, want ik zou dat ongelooflijk moeilijk vinden om zo lang alleen te zijn, zeker in deze tijden. Ik voel me bij de gelukkigen dat ik extra tijd kan spenderen met mijn gezin.

Het thuiswerken in combinatie met een baby die tandjes krijgt, is soms zwaar maar eigenlijk ook ongelooflijk mooi. Hoeveel moeders kunnen het eerste levensjaar van hun kindje van zo dichtbij meemaken en daarbij nog een inkomen fixen? Het is soms toveren, maar door middel van flexibele uren (en een toch vaak slapende baby) is het zeker haalbaar. Maar als ik daarbij stil sta, besef ik wat een luxe dat is. Dat eerste levensjaar komt nooit meer terug en ik heb het van zo dichtbij mogen meemaken.

Ik weet het niet

We moeten erdoor. We gaan er ook door. Maar ik weet het niet. Ik weet eigenlijk niet hoe ik me moet voelen.

Hoe voel jij je?