Mijn ochtendritueel met een baby

22 mei 2020Tamara

Een tijdje geleden plaatste ik mijn ochtendritueel toen ik nog geen baby had. Inclusief baby ziet mijn ochtendritueel er nu toch nèt iets anders uit. Benieuwd?

Vroeger was mijn ochtendroutine kort en bondig. In een klein halfuur ben ik meestal spik en span om te vertrekken naar het werk. Nu heb ik iets langer nodig dan een halfuur, maar eigenlijk ook niet zo veel meer.

7.00 uur

Daar waar mijn wekker vroeger afging, heb ik een baby die nu “afgaat” haha. Hij wordt meestal wakker ofwel iets voor 7, ofwel iets erna. Ik zet tegenwoordig zelfs geen wekker meer, is niet nodig. Ik sta op, ga naar de baby en vertel hem dat ik eerst mijn kleren aandoe en dan hem zo zal uithalen (niet dat hij dat begrijpt maar hij is altijd wel blij me te zien).

Dus wat doe ik:

 • Naar de wc gaan.
 • Kledij aandoen. Zo goed als altijd leg ik ‘s avonds mijn kledij al klaar zodat ik mij daar ‘s ochtends niet om druk hoef te maken. Ik douche mij ook ‘s avonds, zo heb ik weer wat tijd gespaard.
 • Deo, dagcrème en mijn haar borstelen.

Pretty much the same als vroeger dus. Dan haal ik de baby uit en doe ik het volgende bij hem:

 • Wegwerppampertje uit en wasbaar luiertje aan (ik gebruik voor ’s nachts voorlopig nog wegwerps).
 • Pyjama uit, kleertjes aan. Ik geef toe dat hij ook wel eens pyjamadays heeft, moet kunnen!
 • Soms flesje (is afhankelijk van hoe laat het is, anders krijgt hij flesje bij de onthaalmoeder).

7.20 (ongeveer, kan ook wat vroeger of later zijn, ik leef nu op het ritme van de baby).

Meestal is mijn man intussen op en zet hij de tafel klaar en ontbijten we samen. Mijn standaard ontbijt bestaat ofwel uit cruesli met wat melk en fruit of uit yoghurt met granola en fruit. Op zich al een evenwichtiger ontbijt dan wat ik vroeger at. 😉

7.40

Dan maak ik mijn lunchbox klaar, over het algemeen zitten daar 4 tussendoortjes. 3 gebruik ik effectief, het 4e is eerder een nood voor als ik erge honger heb of een ander tussendoortje geplet is ofzoiets, better safe than sorry! Ik pak ook nog lunch in natuurlijk: dat is een overschotje van gisteren of wat brood en charcuterie. Of ik bestel een broodje op het werk.

Tanden poetsen, schoenen aan en klaar om te vertrekken.

7.50

Ik ben klaar om te vertrekken. Ik breng de baby te voet bij de onthaalmoeder, zij woont op 8 minuutjes wandelen dus dat is wel heel fijn. Soms zet mijn man ook ons kindje af, als ik bijvoorbeeld naar Brussel moet of als het al laat is.

8.10

Ik ben klaar om te vertrekken met de fiets naar het werk. Of ik werk thuis, afhankelijk van welke dag het is.


Dat is mijn ochtendroutine toen er nog geen virus was en toen alles nog was zoals vroeger, toen ik nog op kantoor ging. Nu ziet mijn ochtendroutine in feite behoorlijk hetzelfde uit, behalve dat ik hem niet meer breng naar de onthaalmoeder. En dat ik uit tijdsgebrek vaak ontbijt achter de computer waar ik al wat probeer te werken + let op de baby.

Heb jij ook een ochtendroutine?

Comments (13)

 • Saskia

  30 mei 2020 at 11:00

  Noa zijn ritme hebben we wat verschoven pas geleden. Eerst werd hij altijd om 9 uur wakker, dit is nu 7:00/7:30..
  Hij krijgt 8:00 zijn eerste fles zodat hij ook in de avond wat vroeger in bed ligt. Ik heb het geluk dat ik pas de middagen moet werken dus de ochtenden met hem gezellig heb. Alleen op Woensdag breng ik hem 07:30 naar het kinderdagverblijf.

 • Silke

  24 mei 2020 at 19:18

  Leuk om te lezen. Het klinkt ook heel relaxed, de ene keer zo maar het kan ook net anders. Lijkt me wel fijn om er zo in te staan 😀

  1. Tamara

   24 mei 2020 at 20:56

   Ja, dat is wel zo! 🙂

 • Barbara

  23 mei 2020 at 14:39

  Wow dat lijkt mij een super ochtendroutine! ‘k Heb de indruk dat het bij ons zo ‘smooth’ niet gaat 🙂 Marcel is, als we chance hebben, pas wakker rond 6u30 en is behoorlijk ongeduldig als het op een flesje aankomt 😛 Eerst iets anders doen zou er bij hem toch niet ingaan! 🙂

  1. Tamara

   23 mei 2020 at 16:10

   Ah echt? Hier lijkt het alsof ik Remus evengoed 2 uur later eten zou mogen geven, hij doet er niet moeilijk over (niet dat ik dat doe, haha, ik geef altijd eerst z’n flesje). Soms is het hier ook wel 6u30 maar eigenlijk nooit vroeger dan dat, moet ik zeggen. Hij slaapt ook maar rond 20 uur ofzo, soms 19u30, maar eerder krijg ik hem er niet in.

 • Johanne

  23 mei 2020 at 13:54

  Ik wacht met smart op de dag dat mijn jongens tot 7.00 uur slapen, haha. Ze krijgen nu hun laatste flesje om 00.00 en worden vaak rond 5.30 wakker, of met geluk om 6.00 uur. Maar goed, ze zijn ook nog maar 8 weekjes oud. Zoveel mag ik wellicht niet verwachten. Overigens ben ik totaaaal geen ochtendmens, dus een echt ritueel heb ik niet, haha. Vaak doe ik maar wat :p

  1. Tamara

   23 mei 2020 at 14:05

   Haha wat een heerlijk antwoord! Oh ja, als ze zo kleintjes zijn, hebben ze nog niet echt een ritme. Maar ik mis soms wel de tijd waar de baby gewoon overal kon slapen, nu heeft hij wel z’n bedje nodig. Al een blokje van 5-6 uur voor die kleintjes is eigenlijk ook al echt heel goed! 😀

 • Anne

  22 mei 2020 at 13:04

  Leuk 🙂
  Ik vind vroeg opstaan niet erg. Toen de kinderen klein waren, stond ik minstens een uur voor hen op, en ging nog op mijn gemak in bad, beetje computeren, beetje prullen… Mijn dochter snapte dat écht niet. Tot nu. Nu staat ze ook voor de kinderen op en geniet ze ook van wat stille tijd 🙂

  1. Tamara

   22 mei 2020 at 19:58

   Hahaha! Vroeger opstaan lukt mij echt niet, maar vermoed dat dit eerder in een latere fase zal zijn. Ik neem eerder een uurtje ’s avonds nog voor mezelf. 🙂

   1. Anne

    23 mei 2020 at 09:48

    Ik ben een ochtendmens 🙂

    1. Tamara

     23 mei 2020 at 16:10

     Ik weet écht niet welk type mens ik ben, ik voel me precies bij geen enkel soort mens goed :p

 • Irene

  22 mei 2020 at 11:12

  Tof om te lezen! Wij staan ook meestal om 7 uur op, daarna klaarmaken, ontbijten in de zetel (oeps) met tv (oeps) en dan werken. Ook wel afhankelijk van mijn shift. Als ik een late heb dan werk ik eerst wat aan mijn blog of doe ik boodschappen of mijn huishouden.
  Ben wel benieuwd wat voor impact een baby op onze routine gaat hebben eigenlijk.

  1. Tamara

   22 mei 2020 at 11:19

   Hahaha, ontbijten in de zetel met tv durven wij ook wel eens doen in het weekend 😀 Ben ook wel benieuwd naar de impact, elke baby is anders!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Prev Post

Blogbabbels

Blogbabbel met Ilona van Ilonaa

20 mei 2020

Next Post

Week 21 in een paar woorden

24 mei 2020