Toen ik nog op school zat (intussen al een hele tijd geleden), kregen we ooit de opdracht gekregen om na te denken over wat we zouden willen dat er gebeurt als we sterven. Ik vond dat best een intense opdracht, maar op zich ook realistisch, niemand leeft immers voor altijd. Kan geen kwaad om dan eens na te denken wat je precies zou willen.

En daarom maakte ik deze vragenlijst op. Misschien een beetje luguber, maar vooral ook ergens wel fijn om hierbij stil te staan. Neem gerust over als je zin hebt om ook deze vragenlijst in te vullen!

1. Wil je begraven worden of gecremeerd?
Ik wil ab-so-luut niet verbrand worden! Dat lijkt me echt een verschrikkelijke gedachte, ook al maakt het wellicht niet uit of je nu in de grond zit of gecremeerd bent, vergaan doe je toch. Maar toch vind ik het een enge gedachte.

2. Als je kiest om begraven te worden, hoe ziet je kist eruit? Als je kiest om gecremeerd te worden, waar mag je as naartoe?
Mijn man zegt altijd dat hij een blauwe kist voor mij zal kopen, omdat blauw zo hard mijn lievelingskleur is. Dat vind ik zeker leuk. Maar op zich mag het ook gewoon de goedkoopste zijn, in feite, mij maakt het niet zo uit.

3. Welk liedje mogen ze afspelen op je begrafenis?
Ik zou gaan voor November Rain van Guns ’n Roses, denk ik. Of Linkin Park met Castle of Glass.

4. Wil je een herdenking in een kerk of in een andere setting?
Mij maakt het op zich niet uit, ik ben wel een gelovig persoon maar daarom hoeft het voor mij niet per se in een kerk. Een andere setting, zoals een neutrale zaal ofzoiets, kan soms wel meer een persoonlijk afscheid brengen dan een kerk.

5. Wat wil je dat ze over je zeggen tijdens de herdenking?
Goh, vind ik wel een moeilijke vraag. Dat ze me niet gaan vergeten, misschien? Dat ik op zich ook maar een gewoon mens was die probeerde, dat ik mijn best deed een goede moeder en een goede vrouw te zijn.

6. Wat zou je zelf willen zeggen, mocht je kunnen?
Dat ik een goed en mooi leven heb mogen ervaren, dankbaar ben voor de dingen die op mijn pad gekomen zijn, dankbaar voor Remus. Dankbaar voor de vele reizen. Dat ik hoop dat mensen terugdenken aan mij met een lach.

7. Heb je een testament?
Nee, haha. En ook geen geld of zotte bezittingen. :p

8. Mocht je een gedenksteen willen plaatsen, wat mocht er dan opstaan?
Iets als Game Over is altijd wel leuk. Misschien ook een beetje raar, haha. Of misschien iets als “C’est la vie” of “Death is not the end”.

9. Hoe ziet de koffietafel eruit?
Ik vind het werkelijk een verschrikkelijke gewoonte om na de plechtigheid nog even gezellig koffie en koeken te gaan eten. Dat is echt niets voor mij. Maar als mensen daar nood aan hebben als ik er niet meer ben, why not he. Zelf zou ik liever zeggen: Kom allen maar naar mijn huis, hef het glas samen en deel gewoon gezellig herinneringen van bijvoorbeeld toen ik over een bal viel in het midden van de speelplaats op school (ja, ik ben nog steeds getraumatiseerd, haha).

10. Ben je bang voor de dood?
Goh, ergens wel. Het is onbekend, hé. Ik mag daar niet te veel bij stilstaan dat het leven zo vergankelijk is of ik word in 5 seconden echt depressief.

Denk jij hier ook wel eens over na?