Over mijn einde

23 oktober 2020Tamara

Toen ik nog op school zat (intussen al een hele tijd geleden), kregen we ooit de opdracht gekregen om na te denken over wat we zouden willen dat er gebeurt als we sterven. Ik vond dat best een intense opdracht, maar op zich ook realistisch, niemand leeft immers voor altijd. Kan geen kwaad om dan eens na te denken wat je precies zou willen.

En daarom maakte ik deze vragenlijst op. Misschien een beetje luguber, maar vooral ook ergens wel fijn om hierbij stil te staan. Neem gerust over als je zin hebt om ook deze vragenlijst in te vullen!

1. Wil je begraven worden of gecremeerd?
Ik wil ab-so-luut niet verbrand worden! Dat lijkt me echt een verschrikkelijke gedachte, ook al maakt het wellicht niet uit of je nu in de grond zit of gecremeerd bent, vergaan doe je toch. Maar toch vind ik het een enge gedachte.

2. Als je kiest om begraven te worden, hoe ziet je kist eruit? Als je kiest om gecremeerd te worden, waar mag je as naartoe?
Mijn man zegt altijd dat hij een blauwe kist voor mij zal kopen, omdat blauw zo hard mijn lievelingskleur is. Dat vind ik zeker leuk. Maar op zich mag het ook gewoon de goedkoopste zijn, in feite, mij maakt het niet zo uit.

3. Welk liedje mogen ze afspelen op je begrafenis?
Ik zou gaan voor November Rain van Guns ’n Roses, denk ik. Of Linkin Park met Castle of Glass.

4. Wil je een herdenking in een kerk of in een andere setting?
Mij maakt het op zich niet uit, ik ben wel een gelovig persoon maar daarom hoeft het voor mij niet per se in een kerk. Een andere setting, zoals een neutrale zaal ofzoiets, kan soms wel meer een persoonlijk afscheid brengen dan een kerk.

5. Wat wil je dat ze over je zeggen tijdens de herdenking?
Goh, vind ik wel een moeilijke vraag. Dat ze me niet gaan vergeten, misschien? Dat ik op zich ook maar een gewoon mens was die probeerde, dat ik mijn best deed een goede moeder en een goede vrouw te zijn.

6. Wat zou je zelf willen zeggen, mocht je kunnen?
Dat ik een goed en mooi leven heb mogen ervaren, dankbaar ben voor de dingen die op mijn pad gekomen zijn, dankbaar voor Remus. Dankbaar voor de vele reizen. Dat ik hoop dat mensen terugdenken aan mij met een lach.

7. Heb je een testament?
Nee, haha. En ook geen geld of zotte bezittingen. :p

8. Mocht je een gedenksteen willen plaatsen, wat mocht er dan opstaan?
Iets als Game Over is altijd wel leuk. Misschien ook een beetje raar, haha. Of misschien iets als “C’est la vie” of “Death is not the end”.

9. Hoe ziet de koffietafel eruit?
Ik vind het werkelijk een verschrikkelijke gewoonte om na de plechtigheid nog even gezellig koffie en koeken te gaan eten. Dat is echt niets voor mij. Maar als mensen daar nood aan hebben als ik er niet meer ben, why not he. Zelf zou ik liever zeggen: Kom allen maar naar mijn huis, hef het glas samen en deel gewoon gezellig herinneringen van bijvoorbeeld toen ik over een bal viel in het midden van de speelplaats op school (ja, ik ben nog steeds getraumatiseerd, haha).

10. Ben je bang voor de dood?
Goh, ergens wel. Het is onbekend, hé. Ik mag daar niet te veel bij stilstaan dat het leven zo vergankelijk is of ik word in 5 seconden echt depressief.

Denk jij hier ook wel eens over na?

Comments (19)

 • tiny

  1 november 2020 at 18:08

  Ik nam hem ook over, vanaf morgen te lezen op mijn blog. Ook ik wil ABSOLUUT niet verbrand worden!

  1. Tamara

   2 november 2020 at 11:41

   Oh wat leuk dat je hem overneemt, ik ben al benieuwd! En haha, blij toch iemand te zien die ook niet verbrand wil worden, ik voelde me lichtjesaan al een beetje een milieuvervuiler, haha :p

 • LOLA

  1 november 2020 at 12:57

  Ik ontdekte je vragenlijst via Ann van Satur9’s World. Lang geleden dat ik nog eens een lijstje invulde, maar deze is wel bijzonder. Boeiend om te lezen bij jou en anderen, en ik doe mee. Fijne kennismaking

  1. Tamara

   2 november 2020 at 11:40

   Wat leuk je te leren kennen! Ik ben benieuwd naar jouw antwoorden in elk geval!

 • Over mijn einde – Satur9's World

  1 november 2020 at 09:58

  […] Tamara van Meer dan mama zag ik deze vragenlijst: over mijn einde. Omdat we toch al in grafstemming zijn door de covid-maatregelen (sorry, ongepast grapje), ik het […]

 • Lesley

  29 oktober 2020 at 15:02

  Ik kan ook echt plots angstig worden als ik daar langer dan een minuut over nadenk :p Niet dat dat zo vaak gebeurt (gelukkig), maar het is inderdaad iets heel onbekends dus ergens is dat wel logisch denk ik. Ik sus mij dan altijd met de gedachte dat iedereen doodgaat (wat ben ik toch een vriendelijk, meelevend mens hahaha).

  1. Tamara

   30 oktober 2020 at 17:28

   Hahaha! Ik kan daar dus ook echt angstig om worden, dus ik probeer er eigenlijk niet te vaak bij stil te staan. Dit lijstje vind ik niet moeilijk om bij stil te staan, omdat het nog steeds over mij gaat en over mijn Aards lichaam, zeg maar. In feite heb ik niet echt stilgestaan bij wat na, moet ik zeggen (gelukkig maar)

 • Heidi

  26 oktober 2020 at 15:54

  • Jeetje daar denk ik nu nog niet aan.
  Maar wel fijn om eens te weten van iemand anders, hoe ze der over denken.
  • Denk dat ik hem ook eens ga invullen voor op mijn blog.

  1. Tamara

   27 oktober 2020 at 10:13

   Héhé, ik vind het ook wel een beetje gek om erbij stil te staan maar op zich ook wel realistisch. Leuk als je hem invult op je blog, ik ben al benieuwd om te lezen!

 • Audrey

  26 oktober 2020 at 11:14

  Ik moet eigenlijk ook nog eens een documentje maken hierover, maar mijn vriend weet op zich wel de hoofdlijnen van mijn wensen. Vooral zo milieuvriendelijk mogelijk! In andere landen is je laten composteren na je dood dus al toegestaan en dat lijkt me heel mooi. Dat je na je dood in iedereen z’n tuin iets kan helpen groeien.

  1. Tamara

   27 oktober 2020 at 10:15

   Wow, ik wist niet dat dit kon, maar inderdaad leuk om zo je steentje te kunnen bijdragen (maar stiekem zou dat niets zijn voor mij, haha :p). Maar wat mooi dat jij dit overweegt, als het kan!

 • Sofie

  25 oktober 2020 at 18:14

  Straf! Ik zou dat niet zo durven neerpennen eigenlijk. Ergens toch beetje bijgelovig misschien 😀 Al denk ik daar wel af en toe eens over na…

  1. Tamara

   26 oktober 2020 at 10:33

   Het is best wel dark hé, maar op zich ook best realistisch. Al hoop ik zeker dat ik nog een heel eind mee mag gaan! 🙂

 • Irene

  23 oktober 2020 at 21:42

  Ik vind dat ook interessant! En ook om er zelf eens over na te denken, ook al is’t niet het meest gezellige onderwerp. Ik heb een documentje op mijn laptop staan met dingen in die ik belangrijk vind, voor als ik ooit dood zou gaan. Ik wil net wel gecremeerd worden omdat ik het een voos gedacht vind dat mijn lijf dan dood in zo’n kist ligt en alles dan begint te rotten enzo (haha smakelijk hé :p).

  1. Tamara

   24 oktober 2020 at 13:58

   Hahaha, zo had ik het eigenlijk nog niet bekeken! :p Grappig hoe de een het zo ziet en de ander het toch anders. Verbranden lijkt mij juist niks omdat je dan net in 1 klap helemaal weg bent. Wel vooruitdenkend dat je zo’n documentje op je laptop staan hebt, op zich best wel belangrijk.

 • Kelly

  23 oktober 2020 at 19:18

  Ik vind het een mooi lijstje, met mooie antwoorden. Go for die blauwe kist, ik zie die al helemaal staan (allez, niet echt hè, maar you get me). Ik ga je lijstje misschien wel overnemen maar mijn antwoorden zullen iets minder serieus zijn vrees ik haha

  1. Tamara

   24 oktober 2020 at 13:57

   Haha, het hoeft inderdaad allemaal niet zo serieus. Ik ben benieuwd!

 • Anne

  23 oktober 2020 at 12:15

  Leuk kan je deze bezwaarlijk noemen, maar wel heel interessant. Je antwoorden zijn verre van “gewoontjes” 🙂
  Ik ga hem ook eens doen, volgende week zondag, komt goed uit dan.

  1. Tamara

   23 oktober 2020 at 13:04

   Ja, leuk is inderdaad niet het juiste woord, maar het heeft iets, op school vond ik dat ook zo interessant! Ik ben al heel benieuwd naar je antwoorden, leuk dat je het ook invult! 🙂

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Prev Post

Een vragenrondje

19 oktober 2020

Next Post

Een vragenrondje - de antwoorden

28 oktober 2020